ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ – ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ – ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ LASER Ή ΥΠΕΡΗΧΟ

Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και τις επιπλοκές της επέμβασης των αιμορροιδων, να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργιά του εντέρου και του σφιγκτήρα, διορθώνοντας τόσο τις αιμορραγίες όσο και την πρόπτωση και χαλάρωση της περιοχής.

Οι αιμορροιδες  μας ταλαιπωρούν και ενίοτε απειλούν την υγεία μας. Για πολλούς είναι μια πάθηση ταμπού, αυτή η άποψη συνήθως είναι αποτέλεσμα κακής πληροφόρησης (αιμορροιδες & αιμοροιδες).

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΟΡΙΣΜΟΙ

αιμορροιδες & αιμοροιδες

ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ

Οι αιμορροιδες είναι φυσιολογικοί σχηματισμοί. Ο όρος αιμοροιδες αναφέρεται σε αγγεία, που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιγράφει δε δύο ξεχωριστές δομές: τις εσωτερικές αιμοροιδες  και τις εξωτερικές αιμοροιδες. Μαζί με τον υποκείμενο ιστό που τις στηρίζει  αποτελούν τα λεγόμενα «πρωκτικά μαξιλάρια». Αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια, αφού η δομή τους εξασφαλίζει την απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και τον έλεγχο των κενώσεων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υγρά και αέρια.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου. Η νόσος κάνει την εμφάνισή της όταν ο υποκείμενος ιστός, που στηρίζει τις εσωτερικές αιμοροιδες και τις κρατά στη θέση τους, διαταθεί και χαλαρώσει (μηχανικοί παράγοντες), όταν υπάρξει διαταραγμένη φλεβική ροή στην περιοχή ή αυξημένη ροή αίματος στα σπλάχνα (αιμοδυναμικοί παράγοντες). Οι διάφορες θεωρίες δεν αποκλείουν η μια την άλλη και είναι σαφές ότι στην παθογέννεση εμπλέκονται περισσότεροι του ενός παράγοντες (αιμορροιδες & αιμοροιδες).

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα:

1. ΑιμορραγίαΣχετίζεται με την αφόδευση. Πρόκειται για αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος, μη αναμεμιγμένου με τα κόπρανα. Συνήθως εμφανίζεται αμέσως μετά την αφόδευση σε ποσότητα που μπορεί να είναι από μόλις αντιληπτή στο χαρτί της τουαλέτας, έως εμφανής ακόμα και στη λεκάνη οπότε μπορεί να εμφανισθεί σιδηροπενική αναιμία.

Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα δεν προκαλείται μόνον από αιμοροιδες, αλλά και από άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις όπως π.χ. κολίτιδαπολύποδες, εκκολπώματα και καρκίνος του παχέος εντέρου.

2. Διόγκωση και πρόπτωσηΗ διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων και η εμφάνισή τους έξω από τον πρωκτό (πρόπτωση) μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τον ίδιο τον ασθενή ως μάζα που προπίπτει κατά την αφόδευση. Μπορεί επίσης να προκαλεί αίσθημα δυσφορίας που περιγράφεται και ως επιθυμία για αφόδευση ή αίσθημα πληρότητας ή και βάρους στον πρωκτό.

3. ΈκκρισηΠρόκειται για υδαρή ή βλεννώδη έκκριση που μπορεί να λεκιάζει το εσώρουχο.

4. Κνησμός και ερεθισμός του δακτυλίου. Συνήθως συσχετίζεται με την ύπαρξη πρόπτωσης αιμοροιδας και εκκρίσεως λόγω ερεθισμού της περιοχής.

5. ΠόνοςΟι εσωτερικές αιμορροιδες δεν πονούν, παρά μόνο όταν σχετίζονται με θρόμβωση ή ραγάδα.

Η θρόμβωση εξωτερικής αιμορροιδας προκαλεί συνήθως σημαντικού βαθμού πόνο και εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού. Θεραπεύεται με φάρμακα και υπομονή για λίγες μέρες μέχρι να απορροφηθεί μόνος του ο θρόμβος και να περάσει ο πόνος. Σε ασθενείς με πολύ έντονο άλγος, μπορεί να γίνει είτε εκτομή της αιμοροιδας είτε διάνοιξη και αφαίρεση του θρόμβου με τοπική αναισθησία, πράγμα που έχει άμεση ανακούφιση του πόνου.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Η αιμοροιδες κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς (στάδια).

αιμορροιδες & αιμοροιδες σταδια

ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ ΣΤΑΔΙΑ

1ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μη ορατές αιμοροιδες.

2ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, έκκρισης, κνησμού. Παρουσία προπτώσεως των αιμορροΐδων κατά την κένωση, που ανατάσσεται από μόνη της με το τέλος της κενώσεως.

3ου βαθμού: παρουσία αιμορραγίας, μεγαλύτερου βαθμού εκκρίσεως και κνησμού. Η πρόπτωση των αιμοροιδων δεν ανατάσσεται από μόνη της παρά μόνο με υποβοήθηση με το χέρι του ασθενή.

4ου βαθμού: Η αιμορραγία, η έκκριση και ο κνησμός παρουσιάζεται όπως και στο 3ο στάδιο. Πιθανή είναι η ύπαρξη πόνου. Η πρόπτωση είναι πια οριστικη και δεν ανατάσσεται ούτε χειροκίνητα, οι αιμοροιδες ειναι μονιμα εξω.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η άγνοια και o φόβος οδηγούν πολλές φορές τον ασθενή στο να αποκρύπτει το πρόβλημα από τον ιατρό. Αποδίδει δε, αυθαίρετα, οποιοδήποτε σύμπτωμα από την περιοχή του πρωκτού στις αιμοροιδες με αποτέλεσμα πιθανούς κινδύνους από τη μη έγκαιρη διάγνωση άλλων πιο σοβαρών παθήσεων. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι για να διαγνωσθεί η νοσος των αιμοροιδων, είναι απαραίτητη η εξέταση του ασθενούς από ιατρό. Δεν σχετίζονται όλα τα συμπτώματα από τον πρωκτό με τις αιμοροιδες, όλα τα παραπάνω, μπορούν να υπάρξουν και σε πληθώρα άλλων νόσων, πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνων. Ένα ακριβές ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο έλεγχος του εντέρου μπορεί να γλιτώσουν τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους (αιμορροιδες & αιμοροιδες).

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η πυροδότηση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων γίνεται κυρίως από διαταραχές της εντερικής λειτουργίας, δυσκοιλιότητα και παραμονή στην τουαλέτα (προσπάθειες αφόδευσης) για περισσότερο από πέντε λεπτά, τη διάρροια, την εγκυμοσύνη και τη γέννα. Είναι βέβαιο ότι η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, επιβαρύνουν την κατάσταση των αιμορροιδων. Θεωρείται ότι και κληρονομικοί παράγοντες ενέχονται στην παθογένειά τους.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρόληψη αιμορροιδων με:

α) την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κλπ )

β) τη μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη )

γ) την αύξηση πρόσληψης υγρών

δ) τη σωματική άσκηση (κίνηση)

ε) τη ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση

Θεραπεία αιμορροιδων με:

α) τη χρήση (σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού) φαρμακευτικών σκευασμάτων για τοπική εφαρμογή (αλοιφών), ή για λήψη από το στόμα

β) επεμβατικές μεθόδους όπως σκληρυντικές ενέσεις, φωτοπηξία (LASER)

γ) την εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων

δ) την κλασική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan) ή τις παραλλαγές της

ε) τη μέθοδο για ανάταξη των αιμορροΐδων με χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (μέθοδος LONGO)

στ)και τη νεότερη μέθοδο απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων. (μέθοδος HAL ή  THD)

Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία, έχοντας συγκεκριμένες ενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έτσι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τελική επιλογή της μεθόδου από τον χειρουργό (αιμορροιδες & αιμοροιδες).

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ 

1) Απολίνωση των αιμορροιδων με τη χρήση υπερήχων

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD ή HAL) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροιδων. Στην πράξη είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, δηλαδή αφορά αιμορροιδες 1-4ου βαθμού. Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται μέσω υπερήχου τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων τα οποία απολινώνονται (ράβονται) εσωτερικά με απορροφήσιμα ράμματα (εξαφανίζονται εντός 30 ημερών) και διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμοροιδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται. Εφόσον διακόπτεται η αιμάτωση των αιμορροιδων σταματάει άμεσα η αιμορραγία, εάν ταυτόχρονα εξέρχονται από τον πρωκτό (πρόπτωση) γίνεται και αιμορροϊδοπηξία δηλαδή ανάρτηση (τοποθέτηση) με τη χρήση ραμμάτων στην φυσιολογική τους θέση.

Η εγχείρηση αυτή δεν απαιτεί καμία τομή και είναι η πλέον ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αφήνει ακέραιο τον σφιγκτήρα και το έντερο, συνεπώς επιπλοκές που έστω και σπάνια έχουμε με τις άλλες μεθόδους (στένωση, ακράτεια, αιμορραγία κλπ) αποφεύγονται με αυτή τη μέθοδο. Τα πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και επιπλοκών κάνει τη μέθοδο των υπερήχων την καλύτερη επιλογή για τη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροιδων. 


αιμορροιδες & αιμοροιδες υπερηχο

ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟ

Εμβαθύνοντας λίγο στις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου των υπερήχων (THD  HAL) αυτό που την κάνει να πλεονεκτεί έναντι των υπολοίπων είναι ότι πρόκειται για δυναμική μέθοδο που γίνεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται σταδιακά πρόκειται στην ουσία για πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με ράμματα όπου ο χειρουργός ανά πάσα στιγμή έχει τον πλήρη έλεγχο και μπορεί να αναστρέψει αν χρειαστεί την διαδικασία αφαιρώντας κάποιο ράμμα. 

Τα νεότερα μηχανήματα υπερήχων για αιμοροιδες όπως το ασύρματο (Trilogy) δεν διαφέρουν σε σχέση με τα ενσύρματα, απλώς δεν έχουν καλώδιο είναι όμως αρκετά ογκώδη, οπότε είναι καθαρά θέμα προτίμησης του χειρουργού. Προσωπικά επειδή χειρουργώ και άλλες πιο σοβαρές και δύσκολες παθήσεις της περιοχής το πρωκτοσκόπιο της THD έχει πιο σωστό ανατομικό σχήμα από αυτό του Trilogy και επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή του πρωκτού με λιγότερη καταπόνηση του σφιγκτήρα.

Ένα νέο σύστημα υπερήχων έρχεται να προστεθεί στην αντιμετώπιση των αιμορροιδων, πρόκειται για το Angiodin-Procto. Το νέο σύστημα έχει τον πλέον ευαίσθητο αισθητήρα, καλύτερη πηγή φωτισμού και μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης και του βάθους της αιμορροιδας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Το Angiodin-Procto χρησιμοποιείται ήδη για την θεραπεία των αιμορροιδων στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ που  διευθύνει ο Δρ. Ιωάννης Μπολάνης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

αιμορροιδες & αιμοροιδες Angiodin_procto

Angiodin_procto

2) Μέθοδος εκτομής των αιμορροΐδων Longo

Οι υπόλοιπες τεχνικές είναι αυτό που λέμε «μια και έξω» δηλαδή εν προκειμένω στην μέθοδο Longo μόλις ο χειρουργός πυροδοτήσει το μηχάνημα δεν υπάρχει επιστροφή ότι κόπηκε δεν αποκαθίσταται και φυσικά την στιγμή της πυροδότησης δεν βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει επειδή παρεμβάλλεται η συσκευή. Αντίστοιχα, με την κλασική μέθοδο (Milligan-Morgan) μόλις κόψουμε είτε με το κλασικό ψαλίδι είτε με το πιο μοντέρνο ψαλίδι υπερήχων δεν γίνεται να διορθώσουμε τυχόν λάθος (πχ αν αφαιρέσουμε μεγάλο τμήμα υπάρχει ο κίνδυνος στένωσης ή κάκωσης του σφιγκτήρα). Η λεπτομέρεια της μεθόδου των υπερήχων για τις αιμοροιδες αντικατοπτρίζεται και στο βαθμό δυσκολίας που έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά και στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που διαρκεί η επέμβαση (30-45’).

3) Μέθοδος θρόμβωσης των αιμορροΐδων με λέιζερ HeLP

Μια άλλη μέθοδος με χρήση υπερήχου και λέιζερ είναι η μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure). Πραγματοποιείται με τη χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχου. Μετά τον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών εφαρμόζεται ειδικό πρωτόκολλο laser που διακόπτει τη ροή αίματος στη αιμορροϊδική αρτηρία και προκαλεί σύσφιξη του βλεννογόνου του εντέρου που πάσχει από πρόπτωση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη όπως και η μέθοδοι THD ή HAL όμως φαίνεται να έχει πιο πτωχά αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις και συνήθως προτείνεται σε ήπια περιστατικά 2ου και αρχικά 3ου βαθμού.

Τέλος μια άλλη σημαντική παράμετρος που όμως ενδιαφέρει εμάς που χειρουργούμε την περιοχή αυτή για κακοήθεις νόσους (διότι δυστυχώς οι μη εξειδικευμένοι χειρουργοί απλώς κάνουν μια παρά φύση έδρα και λύνουν το πρόβλημα τους) είναι ότι με τη μέθοδο Longo επειδή αφήνει μόνιμα μεταλλικά κλιπς στην περιοχή ίσως να στερήσει τη δυνατότητα αν μελλοντικά αναπτυχθεί κάποιος όγκος να μπορέσουμε να επανασυνδέσουμε το έντερο με αναστομωτηρα. Μπορει να στερησεί δηλαδή στον ασθενή με καρκίνο στην περιοχη των αιμορροιδων, το να γλιτώσει μια μόνιμη παρά φύση έδρα. Δυστυχώς ελάχιστοι το αναφέρουν διότι αφορά μόνο όσους εξειδικευόμαστε σε αυτές τις παθήσεις.

αιμορροιδες & αιμοροιδες Trilogy

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Trilogy

αιμορροιδες & αιμοροιδες THD

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ THD

4) Μέθοδος εκτομής των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (αιμοροιδες 4ου βαθμού) που συνυπάρχει ίνωση και δεν μπορούν να επανέλθουν στην φυσιολογική τους θέση είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan. Η εγχείρηση αυτή αφήνει τραυματική επιφάνεια και προκαλεί κάποιου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο για ένα διάστημα 5-7 ημερών. Η παραλλαγή της κατά Ferguson μειώνει την έκταση της τραυματικής επιφάνειας, επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον πόνο. Είναι η επέμβαση που παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης ειδικά στις αιμοροιδες 4ου βαθμού με ίνωση

5) Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή 

Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερτονίας του σφιγκτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή παράλληλα με την επέμβαση των αιμοροιδων που προσφέρει σημαντική βελτίωση.

6) Αιμορροιδες και διαστολή του δακτυλίου

Οφείλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μια παλαιά θεραπεία για τις αιμοροιδες και τη ραγάδα δακτυλίου. Η διαστολή του δακτυλίου για αιμοροιδες (μέθοδος Peter Lord) πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων ειδικά του έσω με αποτέλεσμα τραυματική ακράτεια αερίων και κοπράνων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Διαστολή δακτυλίου πρέπει να γίνετε ελεγχόμενα με μπαλόνι και μέχρι 4εκ, αλλά προτιμάται σαν θεραπεία σε άλλες παθήσεις όπως στενώσεις του πρωκτού μετά από επεμβάσεις ή ακτινοβολία καθώς υπάρχουν πολύ ανώτερες σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θεραπείες για τις αιμοροιδες όπως περιγράψαμε.

Ο σκοπός των μέτρων (συντηρητικών και χειρουργικών) είναι η μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων και των σημείων της αιμορροϊδικής νόσου και η ταχεία επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Στην παρουσία υπόπτων σημείων και συμπτωμάτων, επισκεπτόμαστε αμέσως τον ειδικό ιατρό (υπάρχουν πλέον ειδικευμένοι χειρουργοί εντέρου που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους). Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά να διαγνωστεί και να λυθεί το πρόβλημα, όχι μόνο της αιμορροϊδικής, αλλά και κάθε άλλης νόσου του γαστρεντερικού. Όσον αφορά τις επιπλεγμένες και δύσκολες περιπτώσεις αιμοροιδων εκεί πρέπει οπωσδήποτε να αναζητάμε εξειδικευμένους χειρουργούς εντέρου και όχι απλά γενικούς χειρουργούς.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Με την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση.

Πρέπει να έχετε κάνει μπάνιο πριν το χειρουργείο και να έχει γίνει ένας υποκλυσμός ή λήψη καθαρτικού ώστε να είναι καθαρή η περιοχή.

Αν λαμβάνετε φάρμακα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας ο οποίος θα σας πει εάν πρέπει να διακόψετε ορισμένα από αυτά (προσοχή ειδικά στην ασπιρίνη, στα  αντιπηκτικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, trilogy) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμοροιδων.

Στην πράξη είναι η μονή μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, από τον 1ο έως και τον 4ο βαθμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πλαστική (lifting) του πρωκτού που τον επαναφέρει στην φυσιολογική του κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

1) Ελάχιστος πόνος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές

2) Σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών

3) Δυναμική διόρθωση του προβλήματος ανάλογα με το μέγεθος κάθε αιμοροιδας

4) Σεβασμό στην ανατομία της περιοχής (χρήση απορροφησιμων ραμμάτων)

5) Δυνατότητα να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες καθώς και σε άτομα με ακράτεια

6) Δεν δημιουργεί πρόβλημα σε μελλοντικές επεμβάσεις στην περιοχή

7) Προλαμβάνει μελλοντικές υποτροπές καθώς αντιμετωπίζει τόσο τις κύριες όσο και τις δευτερεύουσες αιμοροιδες

8) Μπορεί να διορθώσει προβλήματα και επιπλοκές προηγούμενων επεμβάσεων στις αιμορροιδες

9) Αντιμετωπίζει τόσο την αιμορραγία όσο και την πρόπτωση των αιμορροιδων

10) Δεν επηρεάζει το σφιγκτήρα, ούτε δημιουργεί στένωση του πρωκτού

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΧΟΥ

Περιστατικό 1: Γυναίκα ασθενής 60 ετών υποβλήθηκε αλλαχού σε επέμβαση με λέιζερ (Help) και ράμματα για αιμοροιδες 3-4ου βαθμού. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν επίπονη και χωρίς να υπάρχει βελτίωση ακόμα και 5 μήνες αργότερα. Οι αιμοροιδες αν και μειώθηκαν αρχικά σε μέγεθος γρήγορα υποτροπίασαν ενώ η πρόπτωση του εντέρου δεν είχε διορθωθεί. Τα ράμματα που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ήταν μη απορροφήσιμα μεταξωτά Νο 0 τα οποία είχαν διαπυηθεί (μολυνθεί) και τα οποία είναι ακατάλληλα για τη χρήση αυτή. Υποβλήθηκε σε επέμβαση THD (υπέρηχο) για τις αιμορροιδες με ράμματα απορροφήσιμα Vicryl 2-0 αφού πρώτα αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα ράμματα, και έγινε ταυτόχρονα και διόρθωση της πρόπτωσης. Η ασθενής νοσηλεύτηκε για λιγότερο από 24ωρες και ανάρρωσε εντός 10 ημερών σε σχέση με την πολύμηνη αποθεραπεία της προηγούμενης επέμβασης.

Περιστατικό 2: Άνδρας ασθενής 35 ετών υποβλήθηκε σε επέμβαση Longo για αιμορροιδες 3ου βαθμού αλλαχού. Μετά την επέμβαση συνέχισε να υπάρχει μια ευμεγέθης αιμοροιδα και επιπλέον εμφάνισε αποφρακτική δυσκοιλιότητα λόγω του ότι η αιμοροιδα εμπόδιζε την έξοδο των κοπράνων. Ο ασθενής προσήλθε κυρίως για το πρόβλημα της απόφραξης το οποίο δεν το είχε πριν την επέμβαση Longo. Έγινε κολονοσκόπηση που ανέδειξε ότι πράγματι η αιτια ήταν η αιμορροιδα η οποια λόγω αστοχιας της επέμβασης (έγινε συρραφή με τα μεταλλικά κλιπς της Longo χωρίς όμως να κοπεί)  λειτουργούσε ως βαλβίδα. Η επιδιόρθωση του προβλήματος περιελάμβανε την αφαίρεση του βλεννογόνου με τα μεταλλικά κλιπς και την συρραφή του με απορροφήσιμα ράμματα και στη συνέχεια τη διενέργεια THD (υπέρηχο) για τις αιμορροιδες.

Περιστατικό 3: Άνδρας ασθενής 48 ετών υποβλήθηκε αλλαχού σε επέμβαση διαστολής (Peter Lord) δυο φορές για αιμορροιδες 3ου βαθμού. Όπως ήταν αναμενόμενο αν και μειώθηκε το πρόβλημα της αιμορραγίας των αιμορροιδων, υπέστη ρήξη του σφιγκτήρα κατά την 6η ώρα χωρίς να διορθωθεί η πρόπτωση των αιμοροιδων και επιπλέον εμφάνισε μικρή ακράτεια στην πίεση. Προσήλθε προς επίλυση του προβλήματος των αιμοροιδων έχοντας το φόβο μήπως εμφανίσει επιδείνωση της ακράτειας. Στις περιπτώσεις αυτές οποιαδήποτε επέμβαση αφαίρεσης των αιμορροιδων αντενδείκνυται διότι επιδεινώνει την ακράτεια. Έγινε διόρθωση των αιμοροιδων με τη χρήση υπερήχου με ταυτόχρονη διατήρηση του βλεννογόνου από την 5η-7η ώρα ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του σφιγκτήρα.

Συνεπώς ακόμα και οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των αιμορροιδων σε μη έμπειρα χέρια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο χειρουργό εντέρου για τη σωστή επίλυση τους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΠΡΙΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΜΕΤΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

 

 

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ 

Οι αιμορροίδες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Επισυνάπτω για ιστορικούς λόγους και για να θυμόμαστε και τις ρίζες της σύγχρονης Ιατρικής το κείμενο του Ιπποκράτη από το 480πχ. Ο Ιπποκράτης περιγραφεί στο κείμενο του τόσο το κόψιμο των αιμορροίδων όσο και το ράψιμο (απολίνωση) τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ

Hippocrates Collected Works I. Hippocrates. W. H. S. Jones. Cambridge. Harvard University Press. 1868.:

1. Αἱμορροΐδων τὸ μὲν νόσημα ὧδε γίνεται ἐπὴν χολὴ ἢ φλέγμα ἐς τὰς φλέβας τὰς ἐν τῷ ἀρχῷ καταστηρίξῃ, θερμαίνει τὸ αἷμα τὸ ἐν τοῖσι φλεβίοισι θερμαινόμενα δὲ τὰ φλέβια ἐπισπᾶται ἐκ τῶν ἔγγιστα φλεβίων τὸ αἷμα, καὶ πληρεύμενα εξοιδέει ἐς τὸ ἐντὸς τοῦ ἀρχοῦ, καὶ ὑπερίσχουσιν αἱ κεφαλαὶ τῶν φλεβίων, καὶ ἅμα μὲν ὑπὸ τῆς κόπρου ἐξιούσης φλώμεναι, ἅμα δὲ ὑπὸ τοῦ αἵματος ἀθροιζομένου βιαζόμεναι, ἐξακοντίζουσιν αἷμα, μάλιστα μὲν ξὺν τῷ ἀποπάτῳ, ἐνίοτε δὲ χωρὶς τοῦ ἀποπάτου.

2. Θεραπεύειν δὲ δεῖ ὧδε πρῶτον μὲν ὑπαρχέτω εἰδέναι ἐν οἵῳ χωρίῳ γίνονται. Ἀρχὸν γὰρ καὶ τάμνων, καὶ ἀποτάμνων, καὶ ἀναρράπτων, καὶ δαίων, καὶ ἀποσήπων, ταῦτα γὰρ δοκέει δεινότατα εἶναι, οὐδὲν ἂν σίνοιο. Παρασκευάσασθαι δὲ κελεύω ἑπτὰ ἢ ὀκτὼ σιδήρια, σπιθαμιαῖα τὸ μέγεθος, πάχος δὲ ὡσεὶ μήλης παχείης ἐξ ἄκρου δὲ κατακάμψαι καὶ ἐπὶ τῷ ἄκρῳ πλατὺ ἔστω ὡς ἐπὶ ὀβολοῦ μικροῦ. Προκαθήρας δὴ φαρμάκῳ τῇ πρότερον, αὐτῇ δὲ ᾗ ἂν ἐπιχειρέῃς καῦσαι, ἀνακλίνας τὸν ἄνθρωπον ὕπτιον, καὶ προσκεφάλαιον ὑπὸ τὴν ὀσφὺν ὑποθεὶς, ἐξαναγκάζειν ὡς μάλιστα τοῖσι δακτύλοισι τὴν ἕδρην ἔξω, ποιέειν δὲ καὶ διαφανέα τὰ σιδήρια, καὶ καίειν ἕως ἂν ἀποξηράνῃς, καὶ ὅκως μὴ ὑπαλείψῃς καίειν δὲ καὶ μηδεμίην ἐᾶσαι ἄκαυστον τῶν αἱμορροΐδων, ἀλλὰ πάσας ἀποκαύσεις. Γνώσει δὲ οὐ χαλεπῶς τὰς αἱμορροΐδας ὑπερέχουσι γὰρ ἐς τὸ ἐντὸς τοῦ ἀρχοῦ, οἷον ῥᾶγες πελιδναὶ, καὶ ἅμα ἐξαναγκαζομένου τοῦ ἀρχοῦ ἐξακοντίζουσιν αἷμα. Κατεχόντων δ’ αὐτῶν, ὅταν καίηται, τῆς κεφαλῆς καὶ τὰς χεῖρας, ὡς μὴ κινέηται, βοάτω καιόμενος ὁ γὰρ ἀρχὸς μᾶλλον ἐξίσχει. Ἐπὴν δὲ καύσῃς, φακοὺς καὶ ὀρόβους ἑψήσας ἐν ὕδατι, τρίψας λείους, κατάπασσε πέντε ἢ ἓξ ἡμέρας τῇ δὲ ἑβδόμῃ σπόγγον μαλθακὸν τάμνειν ὡς λεπτότατον, πλάτος δὲ εἶναι τοῦ σπόγγου ὅσον ἓξ δακτύλων πάντη ἔπειτα ἐπιθεῖναι ἐπὶ τὸν σπόγγον ὀθόνιον ἴσον τῷ σπόγγῳ λεπτὸν καὶ λεῖον, ἀλείψας μέλιτι ἔπειτα ὑποβαλὼν τῷ δακτύλῳ τῷ λιχανῷ τῆς ἀριστερῆς χειρὸς μέσον τὸν σπόγγον, ὦσαι κάτω τῆς ἕδρης ὡς προσωτάτω ἔπειτα ἐπὶ τὸν σπόγγον προσθεῖναι εἴριον, ὡς ἂν ἐν τῇ ἕδρῃ ἀτρεμίζῃ. Διαζώσας δὲ ἐν τῇσι λαγόσι, καὶ ὑφεὶς ταινίην ἐκ τοῦ ὄπισθεν, ἀναλαβὼν ἐκ τῶν σκελέων τὸν ἐπίδεσμον, ἀναδῆσαι ἐς τὸ διάζωσμα παρὰ τὸν ὀμφαλόν. Τὸ δὲ φάρμακον, ὃ εἶπον, ἐπίδει τὸ πυκνὴν τὴν σάρκα ποιέον καὶ ἰσχυρὴν φῦναι. Ταῦτα δὲ δεῖ ἐπιδεῖν μὴ ἔλασσον ἡμερῶν εἴκοσι. Ῥοφέειν δὲ ἅπαξ τῆς ἡμέρης ἄλευρον, ἢ κέγχρον, ἢ τὸ ἀπὸ τῶν πιτύρων, καὶ πίνειν ὕδωρ ἢν δὲ ἐς ἄφοδον ἵζηται, ὕδατι θερμῷ διανίζειν λούεσθαι δὲ διὰ τρίτης ἡμέρης.

3. Ἑτέρη θεραπείη ἐκβαλὼν τὴν ἕδρην ὡς μάλιστα, αἰονᾷν ὕδατι θερμῷ, ἔπειτα ἀποτάμνειν τῶν αἱμορροΐδων τὰ ἄκρα φάρμακον δὲ προκατασκευασθῆναι πρὸς τὴν τομὴν τόδε οὐρήσας ἐς χαλκεῖον, ἐπίπασσον ἐπὶ τὸ οὖρον χαλκοῦ ἄνθος ὀπτοῦ καὶ τετριμμένου λείου, ἔπειτα διεὶς, καὶ κινήσας τὸ χαλκεῖον, ξήρανον ἐν τῷ ἡλίῳ ὅταν δὲ ξηρὸν γένηται, συνξύσας τρῖψον λεῖον. Προστίθει τῷ δακτυλίῳ, καὶ σπληνία ἐλαιώσας προστίθει, καὶ σπόγγον ἐπάνω ἐπίδει.

4.Ἕτερος τρόπος προσφύεται πρὸς τῇ αἱματίτιδι τῇ κονδυλώδει οἷον συκαμίνου καρπός καὶ ἢν μὲν ἔξω σφόδρα ᾖ ἡ κονδύλωσις, περιπέφυκεν αὐτῇ καλυπτὴρ ὁ τῆς σαρκός. Καθίσας οὖν τὸν ἄνθρωπον ὀκλὰξ ἐπὶ ὅλμων δύο, σκόπει εὑρήσεις γὰρ πεφυσημένα τὰ μεσηγὺ τῶν γλουτῶν παρὰ τὴν ἕδρην, τὸ δὲ αἷμα ἐκχωρέον ἔνδοθεν. Ἦν γοῦν ἐνδιδῷ ὑπὸ τῷ καλυπτῆρι, τὸ κονδύλωμα τῷ δακτύλῳ ἀφελεῖν οὐδὲν γὰρ χαλεπώτερον ἤ περ προβάτου δειρομένου τὸν δάκτυλον μεταξὺ τοῦ δέρματος καὶ τῆς σαρκὸς περαίνειν καὶ ταῦτα διαλεγόμενος ἅμα λάνθανε ποιέων. Ἐπὴν δὲ ἀφέλῃς τὸ κονδύλωμα, ἀνάγκη ῥέεσθαι δρόμους αἵματος ἀπὸ πάσης τῆς ἀφαιρέσιος ταῦτα χρὴ ἀποπλῦναι οἴνῳ αὐστηρῷ, κηκίδας ἐναποβρέξας καὶ ἥ τε αἱματῖτις οἰχήσεται σὺν τῷ κονδυλώματι, καὶ τὸ κάλυμμα καταστήσεται, καὶ ὅσῳ ἂν παλαιότερον ᾖ, ῥηϊδίως ἔσται ἡ ἴησις.

5. Ἦν δὲ ἀνωτέρω ᾖ ἡ κονδύλωσις, τῷ κατοπτῆρι σκέπτεσθαι, καὶ μὴ ἐξαπατᾶσθαι ὑπὸ τοῦ κατοπτῆρος διοιγόμενος γὰρ ὁμαλύνει τὴν κονδύλωσιν, ξυναγόμενος δὲ πάλιν δείκνυσιν ὀρθῶς. Ἀφαιρέειν δὲ χρὴ, ἑλλεβόρῳ μέλανι ὑπαλείφοντα τὸν δακτύλιον ἔπειτα τριταῖον οἴνῳ κλύζειν αὐστηρῷ. Τὸ δὲ αἶμα, ὅταν ἀφέλῃς τὴν κονδύλωσιν, ̣τι οὐ ῥέει, μὴ θαυμάζειν οὐδὲ γὰρ ἢν ἐν τοῖσιν ἄρθροισι διατάμῃς τὰς χεῖρας ἢ τὰ σκέλεα, οὐ ῥεύσεται αἷμα ἢν δ’ ἄνωθεν ἢ κάτωθεν τάμῃς τῶν ἄρθρων, εὑρήσεις κοίλας φλέβας καὶ αἱμόρρους, καὶ χαλεπῶς ἂν ἴσχοις εὐπόρως. Οὕτω καὶ τὴν ἐν τῇ ἕδρῃ αἱμορροΐδα, ἢν μὲν ἄνωθεν ἢ κάτωθεν τάμῃς τῆς ἀφαιρέσιος τοῦ κονδυλώματος, αἷμα ῥεύσεται ἢν δὲ αὐτὴν ἀφέλῃς τὴν κονδύλωσιν ἐν τῇ προσφύσει, οὐ ῥεύσεται. Ἢν μὲν οὖν οὕτω καθίσταται, καλῶς ἂν ἔχοι ἢν δὲ μὴ, καῦσαι, φυλασσόμενος ὡς μὴ ἅψῃ τῷ σιδήρῳ, ἀλλ’ ἐγγὺς προσφέρων τὰ σιδήρια ἀποξηραίνειν, καὶ προστιθέναι τὸ τοῦ χαλκοῦ ἄνθος τὸ ἐν τῷ οὔρῳ.

6. Ἕτερος τρόπος ἰήσιος αἱμορροΐδων καυστῆρα ποιήσασθαι, οἷον καλαμίσκον φραγμίτην σιδήριον δὲ ἐναρμόσαι καλῶς ἁρμόζον ἔπειτα τὸν αὐλίσκον ἐνθεὶς ἐς τὴν ἕδρην, διαφαῖνον τὸ σιδήριον καθιέναι, καὶ πυκνὰ ἐξαιρέειν, ἵνα μᾶλλον ἀνέχηται θερμαινόμενος καὶ οὔτε ἕλκος ἕξει ὑπὸ τῆς θερμασίης, ὑγιέα τε ξηρανθέντα τὰ φλέβια.

7. Ἦν δὲ βούλῃ μήτε καίειν, μήτε ἀποτάμνειν, προκαταιονήσας ὕδατι πολλῷ θερμῷ, καὶ ἐκτρέψας τὴν ἕδρην, σμύρναν τρίψας λείην καὶ κηκίδα, καὶ στυπτηρίην αἰγυπτίην κατακαύσας, ἓν καὶ ἥμισυ πρὸς τἄλλα, καὶ μελαντηρίης ἄλλο τοσοῦτον, τουτέοισι ξηροῖσι χρῆσθαι ἡ δὲ αἱμορροϊς τουτέοισι τοῖσι φαρμάκοισιν ἀποστήσεται, ὥσπερ σκύτος κατακεκαυμένον ταῦτα ποιέειν μέχρις ἂν πάσας ἀφανίσῃς. Καὶ χαλκίτιδος ἥμισυ κεκαυμένον τωὐτὸ ἀπεργάζεται.

8.Ἦν δὲ βούλῃ βαλάνοισιν ἰῆσθαι, σηπίης ὄστρακον, μολυβδαίνης τρίτον μέρος, ἄσφαλτον, στυπτηρίην, ἄνθος ὀλίγον, κηκίδα, χαλκοῦ ἰὸν ὀλίγον, τουτέων μέλι ἑφθὸν καταχέας, βάλανον ποιήσας μακροτέρην, προστίθει, μέχρις ἂν ἀφανίσῃς.

9. Γυναικείην αἱμορροΐδα ὧδε θεραπεύειν πολλῷ ὕδατι θερμῷ αἰονήσας, σύνεψε δὲ ἐν τῷ θερμῷ τῶν εὐωδέων, τρίψας μυρίκην, λιθάργυρον ὀπτὴν, καὶ κηκίδα, οἶνον λευκὸν παράχεε καὶ ἔλαιον καὶ χηνὸς στέαρ, τρίψας ὁμοῦ πάντα, διδόναι, ὁκόταν αἰονηθῇ, διαχρήσασθαι αἰονᾷν δὲ καὶ τὴν ἕδρην ἐξώσας ὡς μάλιστα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» των εκδ. «ΚΑΚΤΟΣ»

1. Η πάθηση των αιμορροΐδων δημιουργείται με τον ακόλουθο τρόπο: όταν η χολή ή το φλέγμα εγκατασταθούν στο απηυθυσμένο, θερμαίνουν το αίμα που βρίσκεται στις φλέβες. Καθώς τούτες οι φλέβες ζεσταίνονται, τραβούν από τις γειτονικές φλέβες αίμα, γεμίζουν και σχηματίζουν οίδημα στο εσωτερικό του απηυθυσμένου. Οι κορυφές των φλεβών προεξέχουν και, επειδή σπάζουν από τα κόπρανα που αποβάλλονται και ταυτόχρονα πιέζονται από το αίμα που συσσωρεύεται εκεί, εξακοντίζουν το αίμα, τις περισσότερες φορές μαζί με τα κόπρανα, κάποτε και χωρίς αυτά.

2. Ο τρόπος θεραπείας τους είναι ο παρακάτω: πρώτα-πρώτα πρέπει να διαπιστώσετε σε ποιό σημείο βρίσκονται οι αιμορροιδες. Μπορείτε να κόψετε, να αποκόψετε, να ράψετε, να κάψετε και να διαβρώσετε το απηυθυσμένο, πράγματα που φαίνονται φοβερά, δεν δημιουργούν όμως καμμία βλάβη. Συνιστώ να έχετε έτοιμα επτά ή οκτώ σιδερένια εργαλεία, με μήκος μια σπιθαμή και πάχος ίσο με μιας χοντρής μήλης· η άκρη τους πρέπει να είναι κυρτή και να έχει πλάτος ίσο με ένα μικρό οβολό. Την προηγούμενη ημέρα από την επέμβαση να χορηγείτε καθαρτικό. Την ημέρα που πρόκειται να γίνει η εγχείριση, ξαπλώνετε τον άνθρωπο σε ύπτια θέση, βάζετε κάτω από τη μέση του μαξιλάρι, αναγκάζοντας με τα δάκτυλα την έδρα να βγεί όσο το δυνατόν προς τα έξω. Πυρώνετε τα σιδερένια εργαλεία και καυτηριάζετε μέχρι να ξηράνετε το μέρος, με τρόπον που να μην αγγίζετε εκεί ούτε κάν ελαφρά. Η καυτηρίαση πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην μείνει καμμία αιμορροΐδα ακαυτηρίαστη, αλλά να καυτηριαστούν όλες. Οι αιμοροιδες αναγνωρίζονται έυκολα· γιατί προεξέχουν στο εσωτερικό του απηυθυσμένου, σαν μελανιασμένες ρώγες σταφυλιού, και, όταν το απηυθυσμένο πιέζεται, βγάζουν αίμα. Κατά τη διάρκεια της καυτηρίασης οι βοηθοί θα κρατούν τα χέρια και το κεφάλι του αρρώστου, για να μην κινείται. Ας φωνάζει την ώρα που καυτηριάζεται, γιατί έτσι το απηυθυσμένο βγαίνει περισσότερο προς τα έξω. Αφού τελειώσει η καυτηρίαση, χρησιμοποιείτε για πέντε ή έξι ημέρες κατάπλασμα από φακές και ρόβια, βρασμένα σε νερό και καλά λιωμένα. Την εβδόμη ημέρα κόβετε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια μαλακό σφουγγάρι, τού οποίου το πλάτος θα είναι έξι δάχτυλα παντού. Στη συνέχεια βάζετε πάνω στο σφουγγάρι ένα κομμάτι πανί ίσο στο μέγεθος με το σφουγγάρι, λεπτό και λείο, αλειμμένο με μέλι. Ύστερα, βάζοντας τον δείκτη του αριστερού χεριού στη μέση του σφουγγαριού, το σπρώχνετε όσο γίνεται πιο βαθιά μέσα στην έδρα. Μετά τοποθετείτε πάνω στο σφουγγάρι μαλλί, για να μένει ακίνητο μέσα στην έδρα. Γύρω από τα λαγόνια δένετε επίδεσμο, αφήνοντας από πίσω μια ταινία που θα την φέρετε ανάμεσα από τα σκέλη ως τον αφαλό· και εκεί θα στερεώσετε τον επίδεσμο. Τοποθετείτε το φάρμακο που ανέφερα και έχει την ιδιότητα να κάνει τη σάρκα στερεή και σφριγηλή. Τούτα πρέπει να συγκρατούνται εκεί με τον επίδεσμο για είκοσι μέρες το λιγότερο. Ο άρρωστος θα παίρνει μια φορά την ημέρα ζωμό από κριθάλευρο, από κεχρί ή από πίτουρα, και θα πίνει νερό. Ύστερα από την αφόδευση θα πλένεται με ζεστό νερό και θα κάνει λουτρό κάθε τρίτη μέρα.

3. Άλλος τρόπος θεραπείας: κάνετε την έδρα να βγει όσο το δυνατόν πιο έξω, την πλένετε με ζεστό νερό και έπειτα κόβετε τις άκρες των αιμορροΐδων. Πρέπει να έχετε προετοιμάσει για την τομή το παρακάτω φάρμακο: αφού ουρήσετε σε χάλκινο δοχείο, ρίχνετε στα ούρα ψημένο και ψηλοτριμμένο άνθος χαλκού, το διαλύετε, κουνάτε το δοχείο και αφήνετε το περιεχόμενο στον ήλιο να ξεραθεί. Όταν ξεραθεί, το ξύνετε και το κοπανίζετε καλά. Τοποθετείτε το παρασκεύασμα στη έδρα, βἀζετε από πάνω γάζες διαποτισμένες με λάδι και από πάνω δένετε με επίδεσμο σφουγγάρι.

4. Άλλος τρόπος: δημιουργείται στην αιμοφόρο φλέβα που έχει σχηματίσει κονδύλωμα, όγκος που μοιάζει με βατόμουρο. Αν το κονδύλωμα βγαίνει προς τα έξω, η σάρκα σχηματίζει εκεί κάτι σαν περικάλυμμα. Βάζετε λοιπόν τον άνθρωπο να καθίσει γονατιστός πάνω σε δύο στηρίγματα και τον εξετάζετε. Θα διαπιστώσετε ότι το μέρος ανάμεσα στους γλουτούς, κοντά στην έδρα, είναι πρησμένο και το αίμα τρέχει προς τα μέσα. Αν λοιπόν το κονδύλωμα υποχωρεί κάτω από το περικάλυμμα, θα το αφαιρέσετε με το δάκτυλο· διότι αυτό δεν θα ήταν δυσκολότερο από το να περάσετε το δάκτυλό σας ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα του προβάτου που γδέρνεται. Μπορείτε να κάνετε τούτο συζητώντας, διαφεύγοντας έτσι την προσοχή του ανθρώπου. Αφού αφαιρέσετε το κονδύλωμα, θα τρέξει αναγκαστικά πολύ αίμα από την επιφάνεια της τομής. Πρέπει να την πλύνετε με στυφό κρασί, στο οποίο θα έχετε μουσκέψει κηκίδες. Έτσι η αιμοφόρα φλέβα θα καταστραφεί μαζί με το κονδύλωμα και το περικάλυμμα θα υποχωρήσει. Όσο παλιότερη είναι η πάθηση, τόσο ευκολότερη θα είναι η θεραπεία.

5. Αν το κονδύλωμα βρίσκεται ψηλότερα, πρέπει να το εξετάσετε με το ορθοσκόπιο, προσέχοντας να μην εξαπατηθείτε από αυτό το όργανο· διότι, όταν ανοίγει, δείχνει το κονδύλωμα ομαλό, ενώ όταν κλείνει, το δείχνει όπως είναι. Πρέπει ν ̓αφαιρείτε το κονδύλωμα, αλείφοντας, το απηυθυσμένο με μαύρο ελλέβορο. Έπειτα, την τρίτη ημέρα, θα το καθαρίσετε με στυφό κρασί. Να μην απορήσετε που δεν τρέχει αίμα, όταν αφαιρέσετε το κονδύλωμα· διότι ούτε κι αν κάνετε τομή στις αρθρώσεις των χεριών ἤ των ποδιών, θα τρέξει αίμα. Αν όμως κάνετε τομή πάνω ή κάτω από τις αρθρώσεις, θα βρείτε φλέβες χοντρές και γεμάτες αίμα και δύσκολα θα μπορέστε να σταματήσετε την αιμορραγία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αιμοροιδες της έδρας· αν τις κόψετε πάνω ή κάτω από το μέρος όπου έχει γίνει η αφαίρεση του κονδυλώματος, θα τρέξει αίμα· αν όμως αφαιρέσετε το ίδιο το κονδύλωμα στο σημείο που προσφύεται, δεν θα τρέξει. Αν λοιπόν τα πράγματα αποκαθίστανται με τον τρόπο τούτο, έχει καλώς· διαφορετικά, θα καυτηριάσετε, προσέχοντας να μην αγγίζετε πάνω το σιδερένιο εργαλείο, αλλά να ξεραίνετε το μέρος πλησιάζοντας απλώς το εργαλείο. Τοποθετείτε επίσης το παρασκεύασμα με το άνθος χαλκού και τα ούρα.

6.Άλλος τρόπος θεραπείας των αιμορροΐδων: παίρνετε χάλκινο σωλήνα σαν καλάμι φράχτη και σιδερένιο εργαλείο που το προσαρμόζετε εκεί καλά. Στην συνέχεια βάζετε τον σωλήνα μέσα στην έδρα και το σιδερένιο εργαλείο, πυρωμένο μέσα στον σωλήνα. Βγάζετε έξω το εργαλείο, για να ανέχεται ευκολότερα ο άρρωστος τη θερμότητα. Έτσι δεν θα προκληθεί εξέλκωση από τη θερμότητα και οι φλέβες να θεραπευθούν αφού ξεραθούν.

7.Αν δεν θέλετε να κάνετε καυτηρίαση ἤ τομή, κάνετε πρώτα πλύσεις με άφθονο νερό, μετατοπίζετε την έδρα, κοπανίζετε σμύρνα, κηκίδα, καμμένη αιγυπτιακή στύψη – μιάμισυ ποσότητα σε σχέση με τα άλλα συστατικά – και άλλο τόσο μαύρη βαφή· το παρασκεύασμα χρησιμοποιείται στεγνό. Η αιμμορροΐδα θα πέσει με αυτά τα φάρμακα σαν κομμάτι δέρματος που έχει καυτηριαστεί. Η θεραπεία θα συνεχιστεί, μέχρι να εξαφανιστούν όλες οι αιμορροιδες. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και μισή δόση από καμμένο χαλκόλιθο.

8.Αν θέλετε να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες με υπόθετα, παίρνετε όστρακο σουπιάς, ένα τρίτο θειϊκό μόλυβδο, άσφαλτο, στύψη, λίγο άνθος χαλκού, κηκίδα και λίγη σκουριά χαλκού, τα περιχύνετε με βρασμένο μέλι, φτιάχνετε μακρόστενο υπόθετο, και το τοποθετείτε,μέχρι να εξαφανιστούν οι αιμορροιδες.

9. Οι αιμορροΐδες των γυναικών θεραπεύονται με τον ακόλουθο τρόπο: κάνετε πλύσεις με άφθονο ζεστό νερό, όπου έχετε βράσει αρωματικά βότανα, κοπανίζετε αρμυρίκη, καβουρδισμένο λιθάργυρο και κηκίδα, προσθέτετε λευκό κρασί, λάδι και λίπος χήνας, τα κοπανίζετε όλα μαζί και χρησιμοποιείτε αυτό το παρασκέυασμα μετά από τις πλύσεις. Πρέπει επίσης να πλένετε την έδρα, αφού την βγάλετε όσο γίνεται πιο έξω.

 

Comments are closed