ΚΗΛΗ & ΚΗΛΕΣ

ΚΗΛΗ, ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ, ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ, ΜΗΡΟΚΗΛΗ, ΚΟΙΛΙΟΚΗΛΗ, ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΗΛΗ

 

Ελαχιστοποίηση πόνου και υποτροπών με τη χρήση tension free τεχνικών και πλέγματος ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.

κηλη

ΚΗΛΕΣ

ΚΗΛΕΣ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

(βουβωνοκηληομφαλοκηλημηροκηλημετεγχειρητικη κηλη)

 

ΚΗΛΗ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι κήλες είναι ίσως οι συχνότερες  καλοήθεις παθήσεις που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο πληθυσμό και των δύο φύλων. Οι πιο συνηθισμένες είναι η βουβωνοκήλη που εμφανίζεται σαν μια μαλακή διόγκωση στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (ρίζα του μηρού), η ομφαλοκήλη και οι μετεγχειρητικές κήλες που εμφανίζονται μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά.

 

 

ΚΗΛΗ: ΟΡΙΣΜΟΣ

Κήλη ονομάζουμε την προβολή ενός εσωτερικού οργάνου ή ιστού μέσω ενός φυσικού ή τεχνητού στομίου του σώματος.

Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Παρουσιάζεται σαν εξόγκωμα κάτω από το δέρμα, το οποίο συνήθως αυξάνεται με το βήχα ή την άρση βάρους.

κηλη ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

 

 

ΚΗΛΗ: ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ

 

 1. Κληρονομικοί παράγοντες: κακή σύγκλιση των φυσιολογικών οπών.
 2. Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση: βήχας, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, δυσκολία ούρησης (π.χ υπερτροφία προστάτη), πολλαπλές κυήσεις, βαρεία εργασία, ασκίτης.
 3. Τραύματα – Επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.
 4. Διαταραχές του κολλαγόνου: ηλικιωμένοι, υποσιτισμός, αβιταμίνωση C, κάπνισμα.

 

 

ΚΗΛΗ: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ  ΒΑΣΕΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

 

 1. Απλή ή ανατασσόμενη κηλη: η διόγκωση επανέρχεται αυτόματα ή μετά από χειρισμό.
 2. Μη ανατασσόμενη κηλη: η διόγκωση δεν επανέρχεται αυτόματα ή μετά από χειρισμό. Συνήθως είναι μεγάλες χρόνιες κήλες και έχουν αυξημένο κίνδυνο περίσφιξης.
 3. Αποφραγμένη: είναι η κήλη που περιέχει έλικα του εντέρου με αποτέλεσμα το έντερο να αποφράσσεται (προσοχή χωρίς να έχει επηρεαστεί η αιμάτωση του εντέρου). Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε συμπτώματα ειλεού.
 4. Περισφιγμένη: είναι η κήλη που το περιεχόμενο της στραγγαλίζεται και εμποδίζεται η αιμάτωση του με κίνδυνο την νέκρωση. Είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός 6 ωρών. Συνήθως είναι χαρακτηριστικά τα συμπτώματα της, πόνος, σκληρία, ερυθρότητα και φυσικά αδυναμία ανάταξης. Ενδεχομένως αν απευθυνθούμε έγκαιρα σε κάποιον έμπειρο χειρουργό να μπορέσει να ανατάξει την κηλη και να αποφύγουμε το επείγον χειρουργείο και έτσι να προγραμματίσουμε την επέμβαση υπό καλύτερες συνθήκες. Η ανάταξη μετά από αρκετές ώρες αντενδείκνυται.
 5. Φλεγμαίνουσα κηλη: όταν το περιεχόμενο της κήλης φλεγμαίνει π.χ σκωληκοειδής, σάλπιγγα

 

ΚΗΛΗ: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΗΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ

1) Βουβωνοκήλη (ευθείες, λοξές):

Είναι οι συχνότερες και αποτελούν το 80% των κηλών. Συναντιόνται στο 25% των ανδρών και στο 5% των γυναικών. Η λοξή βουβωνοκήλη είναι συχνά συγγενής, εμφανίζεται 20 φορές συχνότερα σε άνδρες, είναι συνήθως ετερόπλευρη και προτιμάει τις νεαρές ηλικίες < 35 ετών. Η ευθεία βουβωνοκήλη είναι επίκτητη, απαντάται σε μεγαλύτερες ηλικίες και είναι συχνά αμφοτερόπλευρη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που συνυπάρχουν λοξή με ευθεία και ονομάζονται κήλες «δίκην παντελονιού».

 

2) Μηροκήλη:

Αποτελούν το 10% των κηλών της βουβωνικής χώρας. Είναι 5 φορές συχνότερες στις γυναίκες και περισφίγγονται συχνότερα από όλα τα αλλά είδη κήλης.

Η βουβωνοκήλη και οι μηροκήλη μπορεί να μπερδευτούν με υδροκήλη, κύστη σπερματικού τόνου, βουβωνική κρυψορχία, διογκωμένους λεμφαδένες, κιρσό της σαφηνούς φλέβας. Συνεπώς δεν πρέπει να εφησυχάζουμε θεωρώντας ότι μια διόγκωση της περιοχής είναι απλώς κήλη.

 

3) Ομφαλοκήλη:

Είναι αληθείς στα παιδιά διότι βρίσκονται στον ομφαλικό δακτύλιο, στους ενήλικες είναι στην πραγματικότητα παραομφαλικές κήλες διότι εντοπίζονται ελάχιστα πιο κάτω ή πιο πάνω από τον ομφαλικό δακτύλιο. Στην πλειονότητα τους θεραπεύονται αυτόματα μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Σπάνια περισφίγγονται και είναι συχνότερες στις γυναίκες έως 5 φορές. Το περιεχόμενο στις κήλες αυτές είναι κατά κύριο λόγο το επίπλουν.

 

κηλη ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

κηλη ΚΗΛΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ

ΚΗΛΕΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ

 

4) Επιγαστρικές κήλες (λευκής γραμμής):

Εμφανίζονται στην ευθεία μεταξύ της ξιφοειδούς απόφυσης του στέρνου και του ομφαλού και πολύ σπάνια κάτω από το επίπεδο του ομφαλού. Διάσταση λευκής γραμμής ονομάζουμε την αύξηση της απόστασης μεταξύ των δυο ορθών κοιλιακών μυών και εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και πολύτοκες γυναίκες, δεν είναι αληθινή κήλη και εμφανίζεται σαν επιμήκης διόγκωση της λευκής γραμμής όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές και ο λόγος για να παρέμβουμε χειρουργικά είναι κυρίως αισθητικός (συνήθως δεν συνιστάται η επέμβαση).

 

5) Μετεγχειρητικη κήλη (κοιλιοκήλες):

Δεύτερες μετά τη βουβωνοκήλη σε συχνότητα. Εμφανίζονται σε θέσεις τομών μετά από επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και αυξάνει το ποσοστό τους εάν έχει προηγηθεί μόλυνση της τομής μέχρι 30%.

 

6) Κήλη των αθλητών:

Είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στη βουβωνική χώρα αθλητών κυρίως ποδοσφαιριστών.  Επίσημη ύπαρξη κήλης δεν μπορεί να διαπιστωθεί κατά την εξέταση ούτε ακτινολογικά. Κατά την επέμβαση συνήθως ανευρίσκονται κακώσεις (σχισίματα, θλάσεις) των μυών και των συνδέσμων της βουβωνικής χώρας.  Ο όρος «κήλη» χρησιμοποιείται επειδή η χειρουργική θεραπεία είναι παρόμοια της βουβωνοκήλης.

 

7) Κήλη παρά την στομία:

Πρόκειται για μια ειδική μορφή κήλης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στο έντερο και έχουν προσωρινή ή συνηθέστερα μόνιμη στομία. Ισχύουν και εδώ τα γενικά συμπτώματα και επιπλοκές όπως σε όλες τις κήλες. Επιπλέον όμως υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με το έντερο και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε  κατά την επέμβαση να μην γίνει κάποια βλάβη στη στομία. Επίσης είναι πολύ πιο άμεσος ο κίνδυνος επιμόλυνσης.

 

κηλη ΠΛΕΓΜΑ

ΚΗΛΗ ΠΛΕΓΜΑ

 

ΚΗΛΗ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή ήπιος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας και μπορεί να συνοδεύεται με αίσθηση “καψίματος” ή “βάρους” στην περιοχή.

Έντονος, συνεχής πόνος, ερυθρότητα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει περισφιχθεί και θα πρέπει να επικοινωνήσετε επειγόντως με τον γιατρό σας.

 

ΚΗΛΗ: ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

 

 1. Πόνος
 2. Περίσφιξη
 3. Νέκρωση
 4. Ειλεός (απόφραξη του εντέρου)

 

 

ΚΗΛΗ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση, με μια από τις παρακάτω μεθόδους.

 

α) Κλασική (ανοικτή) μέθοδος (με ή χωρίς πλέγμα):

γίνεται με τομή στην περιοχή της κήλης και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης από την εξωτερική πλευρά. Αφού ανευρεθεί η κήλη γίνεται η αποκατάσταση της είτε μόνο με ράμματα είτε με τη χρήση πλέγματος για να μη δημιουργηθεί τάση στην περιοχή. Η τάση είναι ο κύριος λόγος πόνου και υποτροπής για μια κήλη γι’ αυτό πλέον σήμερα η χρήση πλέγματος είναι σχεδόν επιβεβλημένη για να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος αυτή γίνεται με γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει επίσης, με επισκληρίδιο ή τοπική αναισθησία. Κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου η μεγαλύτερη ασφάλεια, οι ελάχιστες μικρής βαρύτητας επιπλοκές και ότι μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους ασθενείς. Μειονεκτήματα πιθανόν είναι το αισθητικό αποτέλεσμα και ο λίγο πιο έντονος μετεγχειρητικός πόνος.

 

 

κηλη ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 

β) Λαπαροσκοπική μέθοδος:

που γίνεται με 3-4 μικρές τομές και πάλι ανευρίσκεται η κήλη από την εσωτερική της πλευρά και εδώ υποχρεωτικά χρησιμοποιείται πλέγμα και σταθεροποιείται με ράμματα ή κλιπς. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Κύριο πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής είναι ο μειωμένος πόνος και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Μειονεκτήματα είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αν έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιάς και οι επιπλοκές αν και σπάνιες μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες, υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμό του εντέρου, των αγγείων και των νεύρων της κοιλιάς.

 

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι στην κλασική μέθοδο το πλέγμα τοποθετείται έξω από την κοιλιά ενώ στην λαπαροσκοπική μπαίνει από μέσα. Αυτό συνεπάγεται ότι στην μεν πρώτη τεχνική οι επιπλοκές και η θεραπεία τους γίνεται έξω από την κοιλιακή χώρα και μακριά από τα όργανα της ενώ στη δεύτερη μέθοδο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από την κοιλιά. Συνεπώς η κάθε μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται βάση των ενδείξεων της και πάντα προσδοκώντας τα καλύτερα αποτελέσματα για τον συγκεκριμένο ασθενή.

 

 

ΚΗΛΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

 

Με την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση.

Πρέπει να έχετε κάνει μπάνιο πριν το χειρουργείο και εάν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας συνιστάται ένας υποκλυσμός.

Αν λαμβάνετε φάρμακα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας ο οποίος θα σας πει εάν πρέπει να διακόψετε ορισμένα από αυτά (προσοχή ειδικά στην ασπιρίνη, στα  αντιπηκτικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα)

 

ΚΗΛΗ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 24 ώρες.

Η επιστροφή στην εργασία είναι εφικτή μετά την πάροδο λίγων ημερών ανάλογα και με το είδος της εργασίας.

Η εμφάνιση πυρετού και η αύξηση του κοιλιακού πόνου, είναι πιθανές ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή και ο χειρουργός σας πρέπει να ενημερωθεί.

Comments are closed