Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες

Αίτια, συμπτώματα, μέθοδοι, νέες τεχνικές με laser ή υπέρηχο.

Μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και τις επιπλοκές της επέμβασης των αιμορροΐδων, να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργιά του εντέρου και του σφιγκτήρα, διορθώνοντας τόσο τις αιμορραγίες όσο και την πρόπτωση και χαλάρωση της περιοχής.

Οι αιμορροΐδες  αν και σπάνια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, διαταράσσουν την καθημερινότητα μας προσθέτοντας ένα επιπλέον πρόβλημα στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Υπάρχει ένα μόνιμο άγχος μήπως έχουμε κάποιο “ατύχημα” με τις αιμορροΐδες μας, ειδικά όταν είμαστε εκτός σπιτιού. Η θέα του αίματος από κάποια αιμορροΐδα μας δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα των αιμορροΐδων όπως ο κνησμός, η βλέννη, ο πόνος κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα μας.

Η άρνηση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της κακής πληροφόρησης. Ακούμε πολλές ιστορίες για τις αιμορροΐδες όμως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει και υπάρχουν εξειδικευμένοι χειρουργοί εντέρου – πρωκτού για να δώσουν την καταλληλότερη λύση στο πρόβλημα των αιμορροΐδων

Γιατί να επιλέξουμε έναν εξειδικευμένο χειρουργό εντέρου – πρωκτού;

Ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας των αιμορροΐδων και διαθέτει την εμπειρία που θα μας εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια το οποιοδήποτε πρόβλημα ή ιδιαιτερότητα παρουσιαστεί στην περιοχή του πρωκτού λόγω άλλων παθήσεων ή προηγούμενων επεμβάσεων.

Τι είναι αιμορροΐδες, ορισμός, αιτιολογία.

αιμορροΐδες - αιμοροιδες
Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικές δομές του εντέρου μας. Ο όρος αιμοροιδες περιγραφει αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες (δηλαδή ένα σύνολο αρτηριών και φλεβών) που βρίσκονται στο τελικό άκρο του παχέος εντέρου, τον πρωκτό.

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροιδων. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες που βρίσκονται έξω από τον σφιγκτήρα και οι εσωτερικές αιμορροΐδες που βρίσκονται εσωτερικά του σφιγκτήρα.

  • Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται έξω από το έντερο. Δεν είναι ορατές εκτος και αν διογκωθούν ή θρομβωθούν.
  • Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο έντερο και μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό που τις στηρίζει  ονομάζονται «πρωκτικά μαξιλάρια». Συμμετέχουν στο μηχανισμό της εγκράτειας εξασφαλίζοντας τον έλεγχο των κενώσεων αποφράσσοντας τον πρωκτικό σωλήνα. Έχουν μεγάλη σημασία στην εγκράτεια  ιδιαίτερα των υγρών και των αερίων.

Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου. Η νόσος κάνει την εμφάνισή της όταν ο υποκείμενος ιστός, που στηρίζει τις εσωτερικές αιμοροιδες και τις κρατά στη θέση τους, διαταθεί και χαλαρώσει (μηχανικοί παράγοντες), όταν υπάρξει διαταραγμένη φλεβική ροή στην περιοχή ή αυξημένη ροή αίματος στα σπλάχνα (αιμοδυναμικοί παράγοντες). Οι διάφορες θεωρίες δεν αποκλείουν η μια την άλλη και είναι σαφές ότι στην παθογέννεση εμπλέκονται περισσότεροι του ενός παράγοντες.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδική νόσος εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα:

1. Αιμορραγία. Η απώλεια αίματος συνήθως γίνεται κατά την αφόδευση και ειδικά προς το τέλος της κένωσης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκληθεί αιμορραγία αυτόματα, χωρίς δηλαδή να προηγηθεί κένωση ή και κατά την αποβολή μόνο αερίων.

Το αίμα έχει συνήθως ζωηρό κόκκινο χρώμα και επικαλύπτει τα κόπρανα, το βλέπουμε επίσης στη λεκάνη και το χαρτί.  Εάν το αίμα είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα τότε πιθανότατα δεν προέρχεται από τις αιμορροΐδες. Εφόσον η απώλεια αίματος είναι αρκετή και παρατεταμένη μπορεί να εμφανισθεί σιδηροπενική αναιμία.

Αιμορραγία από το έντερο δεν προκαλείται μόνο από τις αιμορροΐδες. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις, κακοήθεις ή καλοήθεις, που προκαλούν αιμορραγία π.χ. ελκώδης κολίτιδαπολύποδες, εκκολπωματίτιδα, καρκίνος εντέρου.

2. Πρόπτωση. Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες αυξηθούν σε μέγεθος και εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό μετά την κένωση αυτό ονομάζεται πρόπτωση. Μπορεί να την αντιληφθεί ο ίδιος ο ασθενής σαν μια μάζα που προβάλει από τον πρωκτό μετά την κένωση. Με βάση τον βαθμό της πρόπτωσης γίνεται και η κατάταξη των αιμορροΐδων όπως θα δούμε παρακάτω. Η διόγκωση των αιμορροιδων προκαλεί αίσθημα βάρους ή πίεσης στον πρωκτό και τάση για αφόδευση (τεινεσμός).

3. Εκκρίσεις. Οι αιμοροιδες παράγουν υδαρείς ή βλεννώδεις εκκρίσεις που γίνονται αντιληπτές στο εσώρουχο και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος και κνησμό.

4. Κνησμός. Ο κνησμός σχετίζεται με την πρόπτωση των αιμορροιδων και τις εκκρίσεις τους οι οποίες είναι ερεθιστικές για την περιοχή. Συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς ο κνησμός μας αναγκάζει να τρίβουμε την περιοχή με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς (λύση της συνέχειας του δέρματος) που αυξάνουν τον κνησμό.

5. ΠόνοςΟι εσωτερικές αιμορροΐδες κατά κανονα δεν προκαλούν πόνο. Η ύπαρξη πόνου στην περιοχή του πρωκτού συνήθως οφείλεται σε θρομβωμένη εξωτερική αιμορροΐδα, ραγάδα πρωκτού ή σπανίως σε κάποιο όγκο του πρωκτού που μπορεί να διηθεί τα νεύρα της περιοχής.

Η θρόμβωση εξωτερικής αιμοροιδας προκαλεί σημαντικό πόνο που διαρκεί όλο το 24ωρο, υπάρχει ψηλαφητή σκληρή μάζα  στην είσοδο του πρωκτού που προκαλεί πόνο όταν την ακουμπάμε. Αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά χωρίς επέμβαση, με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και υπομονή. Σε λίγες μέρες ο θρόμβος απορροφάται μόνος του και υποχωρούν τα συμπτώματα. Σε ασθενείς με πολύ έντονο πόνο, γίνεται είτε εκτομή της θρομβωμένης αιμορροΐδας, είτε διάνοιξη και αφαίρεση του θρόμβου, με άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Ταξινόμηση των αιμορροΐδων.

Οι αιμορροΐδες κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς (στάδια).

αιμορροΐδες - αιμοροιδες σταδια
Αιμορροΐδες στάδια

1ου βαθμούαιμορροΐδες με ελαφρά αυξημένο μέγεθος, χωρίς πρόπτωση αλλά με απώλεια αίματος κατά την κένωση.

2ου βαθμούαιμορροΐδες με πιο αυξημένο μέγεθος από 1ου βαθμού, μικρή πρόπτωση που ανατάσσεται αυτόματα σε λίγα λεπτά, συνυπάρχει  απώλεια αίματος κατά την κένωση, επίσης μπορεί να έχουμε εκκρίσεις και κνησμό.

3ου βαθμούαιμορροΐδες μεγαλύτερες από το 2ο βαθμό με πιο έντονα συμπτώματα και με κύριο χαρακτηριστικό ότι η πρόπτωση δεν ανατάσσεται μόνη της αλλα χρειάζεται να βοηθήσουμε με το χέρι.

4ου βαθμούαιμορροΐδες μεγαλύτερες από τον 3ο βαθμό και με κύριο χαρακτηριστικό ότι η πρόπτωση δεν ανατάσσεται ούτε με το χέρι. οι αιμοροιδες βρίσκονται πλέον μόνιμα έξω.

Κίνδυνοι και πραγματικότητα για τις αιμορροΐδες.

Η έλλειψη ενημέρωσης και o φόβος οδηγούν τον ασθενή στο να κρύβει το πρόβλημα της παρουσίας αίματος κατά την κένωση από τους δικούς του ή τον ιατρό. Υπάρχει δε η τάση οποιοδήποτε σύμπτωμα στην περιοχή του πρωκτού να θεωρούμε ότι οφείλεται στις αιμορροΐδες, με συνεπεια να καθυστερεί η διάγνωση άλλων πιο σοβαρών παθήσεων.

Το μήνυμα που πρέπει να μας μείνει από αυτό το άρθρο είναι ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στις κενώσεις μας, είτε πρόκειται για αίμα, είτε για βλέννη, είτε για εμφάνιση ξαφνικής δυσκοιλιότητας ή ακόμα και διάρροιας που επιμένουν πέραν των μερικών ημερών πρέπει να επισκεφθούμε ειδικό ιατρό (χειρουργό εντέρου ή γαστρεντερολόγο). Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από διαφορες παθήσεις του εντερου είτε καλοήθεις (αιμορροΐδες, ραγάδα  κολίτιδα, πολύποδες) είτε κακοήθεις (καρκίνος).

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Η πυροδότηση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων γίνεται κυρίως από διαταραχές της εντερικής λειτουργίας, η δυσκοιλιότητα και η παραμονή στην τουαλέτα για περισσότερο από πέντε λεπτά, η διάρροια, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός καθώς και άλλες καταστάσεις μπορούν να επιδεινώσουν την αιμορροϊδική νόσο. Είναι βέβαιο ότι η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, επιβαρύνουν την κατάσταση των αιμοροιδων. Θεωρείται ότι και κληρονομικοί παράγοντες ενέχονται στην παθογένειά τους.

Διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου.

Η διάγνωση των αιμορροΐδων είναι απλή συνήθως, όμως καμια φορα μπορεί να διαφύγει ή να μας μπερδέψει.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ότι προβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή να τα αποδίδουμε στις αιμορροΐδες με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μας ξεφεύγουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με αυτά που δημιουργεί μια ραγαδα, ένα συρίγγιο, η πρόπτωση του εντέρου, κάποιο κονδύλωμα ή ακόμα χειρότερα ο καρκίνος.

Πρέπει να γινει κατανοητό ότι για να τεθεί η διάγνωση των αιμορροΐδων, θα πρέπει να τις δούμε είτε με κλινική εξέταση, είτε με ορθοσκόπηση, να ταιριάζει το ιστορικό και τα συμπτώματα και φυσικά να αποκλείσουμε το θέμα της κακοήθειας.

Σε ασθενείς άνω των 50 ετών θα πρέπει να προηγείται κολονοσκόπηση για τον αποκλεισμό άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως και σε μικρότερες ηλικίες όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με παθήσεις του εντέρου. Γενικά ο ιατρός οφείλει να ελέγξει αν πράγματι η αιτία της αιμορραγίας ή των υπόλοιπων προβλημάτων του ασθενούς είναι οι αιμορροΐδες.

Θεραπεία των αιμορροΐδων

Αιμορροΐδες θεραπεία με τη νεότερη μέθοδο απολίνωσης των αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχων και άλλες σύγχρονες τεχνικές.

Πρόληψη αιμορροιδων με:

α) την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κλπ )

β) τη μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη )

γ) την αύξηση πρόσληψης υγρών

δ) τη σωματική άσκηση (κίνηση)

ε) τη ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση

Θεραπεία αιμορροιδων με:

1) χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πχ τοπικές αλοιφές, υπόθετα, ή χάπια

2) σκληρυντικές ενέσεις

3) χρήση ελαστικών δακτυλίων (banding)

4) την κλασική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan) ή τις παραλλαγές της

5) αφαίρεση αιμορροιδων με χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (μέθοδος LONGO)

6) νεότερες μέθοδοι απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (μέθοδος HAL-RAR,  THD)

7) μέθοδος θρόμβωσης των αιμορροΐδων με λέιζερ HeLP

Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορα τόσο τις ενδείξεις – αντενδείξεις, όσο και τα πλεονεκτήματα  – μειονεκτήματα. Συνεπώς η επιλογή της μεθόδου προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή και μετά από συζήτηση με τον ειδικό χειρουργό.

 

Μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας

1) Απολίνωση των αιμορροιδικων αγγειων με τη χρήση υπερήχων

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, trilogy, angiodin-procto) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις πρόπτωσης των αιμορροΐδων. Στην πράξη είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, δηλαδή αφορά αιμορροΐδες 1-4ου βαθμού.

Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται μέσω υπερήχου τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων τα οποία απολινώνονται (ράβονται) με απορροφήσιμα ράμματα. Έτσι διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται. Εφόσον διακόπτεται η αιμάτωση των αιμορροιδων σταματάει άμεσα η αιμορραγία. 

Εάν ταυτόχρονα υπάρχει πρόπτωση αυτή διορθώνεται με αιμορροϊδοπηξία, δηλαδή ανάρτηση των αιμορροΐδων με τη χρήση ραμμάτων στην φυσιολογική τους θέση. Η αιμορροϊδοπηξία ονομάζεται στα Αγγλικά συγγράμματα anal lifting διότι στην πράξη κάνει κάτι ανάλογο με το λίφτινγκ που γίνεται στην πλαστική χειρουργική, στο έντερο που παρουσιάζει πρόπτωση.

Η εγχείρηση αυτή δεν απαιτεί καμία τομή και είναι η πλέον ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αφήνει ακέραιο τον σφιγκτήρα και το έντερο. Επιπλοκές που έστω και σπάνια έχουμε με τις άλλες μεθόδους (στένωση, ακράτεια, αιμορραγία κλπ) αποφεύγονται με αυτή τη μέθοδο. Τα πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και επιπλοκών κάνει τη μέθοδο των υπερήχων την καλύτερη επιλογή για τη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροΐδων. 

 

Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο
Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο

 

 

 

Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο Trilogy
Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο Trilogy

 

 

Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο THD
Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο THD

 

Εμβαθύνοντας λίγο στις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου των υπερήχων (THD, HAL, HAL-RAR, trilogy, angiodin-Procto) αυτό που την κάνει να πλεονεκτεί έναντι των υπολοίπων είναι ότι πρόκειται για δυναμική μέθοδο που γίνεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται σταδιακά πρόκειται στην ουσία για πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με ράμματα όπου ο χειρουργός ανά πάσα στιγμή έχει τον πλήρη έλεγχο και μπορεί να αναστρέψει αν χρειαστεί την διαδικασία αφαιρώντας κάποιο ράμμα. 

Τα ασύρματα μηχανήματα υπερήχων για αιμορροΐδες όπως το ασύρματο Trilogy δεν διαφέρουν σε σχέση με τα ενσύρματα, απλώς αντί για καλώδιο χρησιμοποιούν τεχνολογία bluetooth η οποία όμως τα κάνει πιο επιρρεπή σε παρεμβολές, είναι δε αρκετά πιο ογκώδη, οπότε είναι καθαρά θέμα προτίμησης του χειρουργού. 

Ένα άλλο νέο σύστημα υπερήχων για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι το Angiodin-Procto.

Όλα αυτά τα συστήματα συναγωνίζονται ως προς την ευαισθησία του αισθητήρα, την καλύτερη πηγή φωτισμού και την ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης και του βάθους της αρτηρίας της αιμορροΐδας. Στην πράξη όλα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και είναι καθαρά θέμα προτιμήσεις του κάθε χειρουργού στο ποιο θα επιλέξει.

Η λεπτομέρεια της μεθόδου των υπερήχων για τις αιμορροΐδες αντικατοπτρίζεται και στο βαθμό δυσκολίας που έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά και στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που διαρκεί η επέμβαση (30-45’). Θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος με τις λιγότερες επιπλοκές μαζι με το λειζερ (laser LHP).

Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο Angiodin_procto
Αιμορροΐδες θεραπεία υπέρηχο Angiodin_procto

2) Μέθοδο εκτομής Longo

Οι υπόλοιπες τεχνικές είναι αυτό που λέμε “μη αναστρέψιμες” δηλαδή εν προκειμένω στην μέθοδο Longo μόλις ο χειρουργός πυροδοτήσει το μηχάνημα το οποίο κόβει και ταυτόχρονα ράβει τις αιμορροΐδες δεν υπάρχει επιστροφή. Ότι αφαιρέθηκε δεν αποκαθίσταται και φυσικά την στιγμή της πυροδότησης δεν βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει επειδή παρεμβάλλεται η συσκευή. Αντίστοιχα, στην κλασική μέθοδο Milligan-Morgan μόλις κόψουμε είτε με ψαλίδι είτε με νυστέρι είτε με το λέιζερ δεν γίνεται να διορθώσουμε τυχόν λάθος (πχ αν αφαιρέσουμε μεγάλο τμήμα υπάρχει ο κίνδυνος στένωσης ή κάκωσης του σφιγκτήρα).

Τέλος μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι με τη μέθοδο Longo επειδή αφήνει μόνιμα μεταλλικά κλιπς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μελλοντικά χειρουργεία στην περιοχή. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει χρόνιο πόνο λόγω των κλιπς και να χρειαστεί νέα επέμβαση για την αφαίρεση τους. Πρόκειται πιθανότατα για τη μέθοδο με τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών μαζί με τη Milligan-Morgan αν και γενικά τα ποσοστά επιπλοκών των επεμβάσεων για αιμορροΐδες παραμένουν χαμηλά. 

3) Θεραπεία με λέιζερ μέθοδος Help και Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)

Μια άλλη μέθοδος με χρήση υπερήχου και λέιζερ είναι η μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure). Πραγματοποιείται με τη χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχου. Μετά τον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών εφαρμόζεται ειδικό πρωτόκολλο laser που διακόπτει τη ροή αίματος στη αιμορροϊδική αρτηρία και προκαλεί σύσφιξη του βλεννογόνου του εντέρου που πάσχει από πρόπτωση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη όπως και η μέθοδοι THD ή HAL όμως φαίνεται να έχει πιο πτωχά αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις και συνήθως προτείνεται σε ήπια περιστατικά 2ου και αρχικά 3ου βαθμού. 

Η αιμορροΐδοπλαστική με λέιζερ LHP γίνεται από μια μικρή τομή στο πρωκτόδερμα από την οποία κατευθύνεται η  ίνα του λέιζερ υποβλεννογόνια μέχρι την αιμορροΐδα και την συρρικνώνει. Η διαδικασία είναι ανώδυνη όπως και η μέθοδοι THD ή HAL και φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη Help. Συχνά συνδυάζεται με lifting του πρωκτικού βλεννογόνου όταν συνυπάρχει και πρόπτωση με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων. Η ανακούφιση από τις αιμορροΐδες είναι άμεση αλλά το τελικό αποτέλεσμα της μεθόδου γίνεται ορατό σε 30 ημέρες όταν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση τους από το λέιζερ.

Και οι δυο μέθοδοι είναι ασφαλείς με πολύ μικρά ποσοστά επιπλοκών όπως και οι τεχνικές με υπέρηχο.

Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)
Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)

4) Μέθοδος εκτομής Milligan-Morgan

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (αιμοροιδες 4ου βαθμού) που συνυπάρχει ίνωση και δεν μπορούν να επανέλθουν στην φυσιολογική τους θέση είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan. Η εγχείρηση αυτή αφήνει τραυματική επιφάνεια και προκαλεί πιο έντονο μετεγχειρητικό πόνο για διάστημα αρκετών ημερών. Η παραλλαγή της κατά Ferguson μειώνει την έκταση της τραυματικής επιφάνειας, επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον πόνο. Είναι η επέμβαση που παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης στις αιμορροΐδες 4ου βαθμού με ίνωση. Μπορεί να γίνει με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων όπως το λέιζερ, το ψαλίδι υπερήχων (Ethicon) που αντικαθιστούν το κλασικό νυστέρι ή ψαλίδι και προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα.

5) Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή

Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερτονίας του σφιγκτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή παράλληλα με την επέμβαση των αιμορροιδων που προσφέρει σημαντική βελτίωση. Προσοχή, η σφιγκτηροτομή δεν πρέπει να γίνετε ρουτίνα σε κάθε επέμβαση αιμορροΐδων όπως αναφέρουν κάποιοι χειρουργοί διότι εγκυμονεί τον κίνδυνο ακράτειας όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού. Τυπικά πρέπει να προηγείται έλεγχος με μανομετρία για την υπερτονία του σφιγκτήρα.

6) Αιμορροιδες και διαστολή του δακτυλίου

Οφείλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μια παλαιά θεραπεία για τις αιμορροΐδες και τη ραγάδα δακτυλίου. Η διαστολή του δακτυλίου για αιμορροΐδες (μέθοδος Peter Lord) πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων με αποτέλεσμα τραυματική ακράτεια αερίων και κοπράνων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Διαστολή δακτυλίου πρέπει να γίνετε ελεγχόμενα με μπαλόνι ή κήρια και μέχρι 4εκ, αλλά προτιμάται σαν θεραπεία σε άλλες παθήσεις όπως στενώσεις του πρωκτού μετά από επεμβάσεις ή ακτινοβολία καθώς υπάρχουν πολύ ανώτερες σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θεραπείες για τις αιμορροΐδες όπως περιγράψαμε.

Προσοχή λοιπόν η διαστολή του δακτυλίου για αιμορροΐδες (μέθοδος Peter Lord) απαγορεύεται. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα την εφαρμόζουν κάποιοι χειρουργοί.

Στην παρουσία υπόπτων συμπτωμάτων, επισκεπτόμαστε αμέσως τον ειδικό ιατρό. Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά να διαγνωστεί και να λυθεί το πρόβλημα, όχι μόνο της αιμορροϊδικής, αλλά και κάθε άλλης νόσου του γαστρεντερικού. Υπάρχουν πλέον ειδικευμένοι χειρουργοί εντέρου που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. 

Συμπεράσματα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, trilogy) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροιδων.

Στην πράξη είναι η μονή μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, από τον 1ο έως και τον 4ο βαθμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πλαστική (lifting) του πρωκτού που τον επαναφέρει στην φυσιολογική του κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

1) Ελάχιστος πόνος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές

2) Σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών

3) Δυναμική διόρθωση του προβλήματος ανάλογα με το μέγεθος κάθε αιμορροΐδας

4) Σεβασμό στην ανατομία της περιοχής (χρήση απορροφησιμων ραμμάτων)

5) Δυνατότητα να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες καθώς και σε άτομα με ακράτεια

6) Δεν δημιουργεί πρόβλημα σε μελλοντικές επεμβάσεις στην περιοχή

7) Προλαμβάνει μελλοντικές υποτροπές καθώς αντιμετωπίζει τόσο τις κύριες όσο και τις δευτερεύουσες αιμορροΐδες

8) Μπορεί να διορθώσει προβλήματα και επιπλοκές προηγούμενων επεμβάσεων στις αιμορροιδες

9) Αντιμετωπίζει τόσο την αιμορραγία όσο και την πρόπτωση των αιμορροιδων

10) Δεν επηρεάζει το σφιγκτήρα, ούτε δημιουργεί στένωση του πρωκτού