Πως επιλέγουμε τον κατάλληλο χειρουργό.
Χειρουργός και χειρουργική.
Χειρουργική είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με επεμβάσεις σε όργανα του ανθρωπινού σώματος με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Σκοπός της χειρουργικής είναι να επιδιορθώσει ή να αφαιρέσει τους παθολογικούς ιστούς ή όργανα και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Χειρουργός είναι ο ειδικός ιατρός που ασκεί την χειρουργική. Ο χειρουργός ανάλογα με το μέρος του σώματος που εξειδικεύεται φέρει και τον ανάλογο τίτλο π.χ ο νευροχειρουργός ασχολείται με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ο καρδιοχειρουργός με την καρδιά κ.λ.π.
Ο γενικός χειρουργός έχει ως κύριο αντικείμενο τα όργανα της κοιλιακής χώρας (έντερο, στομάχι, χολή, ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα, νεφρά, επινεφρίδια, μήτρα, ωοθήκες), τον θυροειδή και τους παραθυρεοειδείς, τον μαστό, τις κήλες, τους κιρσούς κάτω άκρων, δερματικά ογκίδια, σπίλους και άλλα.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ο γενικός χειρουργός έχει την πιο πλούσια γκάμα επεμβάσεων, για το λόγο αυτό έχουν πλέον δημιουργηθεί υποεξειδικεύσεις όπως ο χειρουργός εντέρου (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ορθό, πρωκτός), ο χειρουργός παχυσαρκίας, ο χειρουργός ήπατος χοληφόρων παγκρέατος, ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων, ο χειρουργος μαστού, ο χειρουργος ενδοκρινών κ.λ.π.
Όλα τα παραπάνω υπάγονται στη γενική χειρουργική που αποτελεί το θεμέλιο για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες.
Πως επιλέγουμε τον κατάλληλο χειρουργό.
Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ασθενή. Υπάρχει πληθώρα χειρουργών και άφθονη πληροφόρηση από το Internet και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η οποία όμως δεν ειναι πάντα ακριβής. Μερικές πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του ιατρού σας, τι πρέπει να αναζητάτε σε ένα σωστό και καλό χειρουργό;
Καταρχην πρέπει να γνωρίζετε ότι η προβολή των ιατρών στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά γίνεται επί πληρωμή. Δηλαδή ο ιατρός πληρώνει για να διαφημίσει την δουλειά του και να προσελκύσει ασθενείς και δεν επιλέγεται από το καναλι ή το περιοδικό αξιοκρατικά. Συνεπως δεν σημαίνει ότι ένας ιατρός που εμφανίζεται τακτικά στα κανάλια είναι καλύτερος από κάποιον άλλο που αποφεύγει την προβολή του, διότι δεν γίνεται κάποια επιλογή βάση των ικανοτήτων του. Σπανιοτατα θα κληθεί ένας γιατρός να μιλήσει για κάποιο επίκαιρο θέμα χωρίς διαφημιστική σκοπιμότητα. Προσοχη λοιπόν στους γιατρούς που εστιάζουν κυρίως στη διαφήμιση τους μέσω των ΜΜΕ και λιγότερο στην σφαιρική και αντικειμενική επιστημονική ενημέρωση του κοινού.
Υπομονή και κατανόηση: Η επέμβαση ακόμα και η πιο απλή δημιουργεί άγχος και φόβο στον ασθενή, ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να σας εξηγήσει, να λύσει τις απορίες σας και να σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Η δεύτερη γνώμη για απλές παθήσεις αλλά ακόμα περισσότερο για τις πολύπλοκες περιπτώσεις είναι θεμιτή και μη διστάσετε να ψάξετε σε βάθος το πρόβλημα σας εάν έχετε αμφιβολίες. Ολοι οι ιατροί ακόμα και οι πιο έμπειροι και σχολαστικοί μπορεί να κάνουμε λάθη (άλλωστε τα λάθη είναι ανθρώπινα). Ο ιατρός σας δεν πρέπει να δυσανασχετεί εάν ζητήσατε μια δεύτερη γνώμη αλλά να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό.
Εξειδίκευση: Η σύγχρονη ιατρική διεθνώς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων έχει επιβάλλει την εξειδίκευση των χειρουργών. Ακόμα και απλές επεμβάσεις όπως πχ αιμορροιδες όταν γίνονται από λιγότερο έμπειρους χειρουργούς μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η μόδα του ιατρού που κάνει τα πάντα έχει ξεπεραστεί. Αναζητάτε λοιπόν εξειδικευμένους χειρουργούς που ασχολούνται με συγκεκριμένα προβλήματα και όχι με οτιδήποτε.
Τεκμηρίωση: Ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να δείξει την δουλειά του όταν του ζητηθεί (πχ φωτογραφίες επεμβάσεων) και να μην είναι μόνο θεωρητικός. Χειρουργοί που είναι ασαφείς, απαξιώνουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ασθενή για το πρόβλημα του ενδέχεται να μην έχουν ανάλογη εμπειρία. Η προβολή στα media και οι τίτλοι δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν τις ικανότητες του ιατρού.
Ενημέρωση: Ειδικά για τους χειρουργούς θα πρέπει να ενημερώνουν επαρκώς τον ασθενή τόσο για την επέμβαση και τις πιθανές επιπλοκές της όσο και για την μετεγχειρητική περίοδο. Δεν υπάρχει καμία επέμβαση πουθενά στον κόσμο που να μην μπορεί να έχει κάποια έστω και ασήμαντη επιπλοκή. Συνεπως όταν ακούτε υπερβολικές φράσεις όπως “100% επιτυχία”, “0% επιπλοκές”, “εντελώς ανώδυνα”, “εντελώς αναίμακτα” κλπ να είστε επιφυλακτικοί. Επισης να ζητάτε περιγραφή ή όνομα της μεθόδου που θα σας κάνει ο χειρουργός για να μπορείτε να συγκρίνετε με κάποια άλλη μέθοδο ή να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.
Χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού.
Χειρουργός εντέρου ονομάζεται ο χειρουργός που ασχολείται με τις παθήσεις του λεπτού εντέρου, παχέος εντέρου και του ορθού, αυτές μπορεί να είναι φλεγμονώδεις νόσοι όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος Crohn, πολυποδιάσεις, καρκίνοι κλπ. Συχνά τον μπερδεύουμε με τον γαστρεντερολόγο όμως αν και ο χειρουργός μπορεί να κάνει γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση ακόμα και ERCP εφόσον είναι εκπαιδευμένος, ο ρόλος του είναι η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του γαστρεντερικού. Το παθολογικό, διαγνωστικό και ενδοσκοπικό κομμάτι του γαστρεντερικού ανήκει κυρίως στους γαστρεντερολόγους.
Χειρουργός πρωκτού ή πρωκτολόγος.
Χειρουργός πρωκτού ή πρωκτολόγος ονομάζεται ο χειρουργός που ασχολείται με τις παθήσεις τις περιοχής του πρωκτού, είτε αυτές αφορούν το δέρμα γύρω από τον πρωκτό είτε το πρωκτικό κανάλι (είσοδος του εντέρου, σφιγκτήρας, δακτύλιος). Οι παθήσεις αυτές είναι αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, συρίγγια, αποστήματα, ακράτεια, πρόπτωση, δερματίτιδες, κονδυλώματα, κνησμός κλπ
Ο χειρουργός εντέρου και πρωκτού (colorectal surgeon) οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά τις χειρουργικές τεχνικές για τις παθήσεις του εντέρου (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ορθό) και του πρωκτου είτε είναι απλές, είτε σύνθετες. Δεν θεωρείται χειρουργός εντέρου κάποιος που κάνει μόνο αιμορροΐδες ή συρίγγια είναι απλά γενικός χειρουργός. Ο χειρουργός εντέρου οφείλει να γνωρίζει επεμβάσεις για όλες τις παθήσεις του εντέρου, να χειρουργεί δύσκολα περιστατικά όπως ο καρκίνος του ορθού ή οι παθήσεις του σφιγκτήρα ώστε να προσφέρει επιλογές και λύσεις στον ασθενή του. Επισης διαθέτει την εμπειρία να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν και που δύσκολα θα αντιμετωπίσει ο γενικός χειρουργός.