Πολύποδας εντέρου
Πολύποδες εντέρου ορισμός.
Πολύποδας εντέρου ονομάζετε μια προβολή στον αυλό του εντέρου που ξεχωρίζει από τον επίπεδο βλεννογόνο. Ένας πολύποδας στο έντερο μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης. Οι πολύποδες του παχέος εντέρου ταξινομούνται με διάφορα κριτήρια όπως είναι:
- η ιστολογική σύνθεση τους αδενωματώδεις, υπερπλαστικοί, οδοντωτοί, αμαρτωματωδεις, φλεγμονώδεις ψευδοπολύποδες.
- το μέγεθος μικροί, μεγάλοι (>1εκ) πολύποδες εντέρου
- το σχήμα επίπεδοι, έμμισχοι, άμισχοι, υποβλεννογόνιοι, εμβυθυσμενοι
- οι υποβλεννογόνιοι διακρίνονται σε λιπώματα, λειομυώματα, αιμαγγειώματα, καρκινοειδή, κλπ
Συμπτώματα πολύποδας εντέρου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα και βρίσκονται συνήθως τυχαία κατά τον έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση.
Ωστόσο, εάν ένας πολύποδας στο έντερο εμφανίσει συμπτώματα, αυτα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό
- Πόνο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
- Ναυτία ή έμετο αν έχετε μεγάλο πολύποδα που προκαλεί απόφραξη (ειλεό)
Όταν ο πολυποδας εντερου εντοπίζεται στα αρχικά στάδια, μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.
Η αφαίρεση των πολύποδων μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης πολυποδα εντερου.
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου και περιλαμβάνουν:
- Ηλικία ανω των 50 ετών
- Παχυσαρκία
- Κληρονομικό ιστορικό πολύποδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
- Ιστορικό πολύποδων στο παρελθόν
- Ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή της μήτρας πριν από την ηλικία των 50 ετών
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντερου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
- Διαβήτης τύπου 2
- Κληρονομικά σύνδρομα όπως η οικογενης πολυποδιαση FAP, το συνδρομο Lynch ή το συνδρομο Gardner
Τρόπος ζωής που συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολύποδα στο έντερο περιλαμβάνει:
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση αλκοόλ συχνά
- Καθιστική ζωή
- Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Εάν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για εμφανίση πολύποδα εντέρου.
Παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύποδα εντέρου.
Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης πολύποδα εντερου.
Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχου κρέατος, αυξηση της πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο περιλαμβάνουν:
- Μπρόκολο
- Γιαούρτι, γάλα, τυρί
- Αυγά
- Συκώτι
- Ψάρι
Μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω τον κίνδυνο για πολύποδες στο έντερο, μειώνοντας την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων (κονσέρβες, τροφές με συντηρητικά).
Η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση βοηθούν επίσης στην πρόληψη της ανάπτυξης πολυπόδων στο έντερο.
Πώς γίνεται η διάγνωση του πολύποδα εντέρου.
Κολονοσκόπηση: Η εξέταση γίνεται με μέθη και χρησιμοποιείται μια κάμερα που είναι προσαρτημένη σε ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα ο οποιος εισέρχεται στο έντερο δια του πρωκτού. Με τη μέθοδο αυτή γιατρό βλέπει το ορθό και το παχύ έντερο και εάν εντοπιστεί κάποιος πολύποδας μπορεί να τον αφαιρέσει άμεσα ή να πάρει βιοψία. Αποτελεί την πλέον ειδική εξέταση για το έντερο, προϋποθέτει όμως τη λήψη καθαρτικού ώστε το έντερο να είναι καθαρό και η εξέταση να είναι επιτυχής.
Ορθό-Σιγμοειδοσκόπηση: Αυτή η μέθοδος ελέγχου είναι παρόμοια με μια κολονοσκόπηση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να δείτε το ορθό και τμήμα από το σιγμοειδές καθώς δεν λαμβάνεται καθαρτικό αλλά γίνεται μόνο υποκλυσμός . Στην πράξη ελέγχεται μονο το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου.
Βαριούχος υποκλυσμός: Για αυτη την εξέταση ο γιατρός γεμίζει το έντερο με βάριο σε μορφή κλύσματος από τον πρωκτό και βγάζει ακτινογραφίες και/ή κάνει ακτινοσκόπηση. Το βάριο κάνει το εντερο να φαίνεται λευκό στις εικόνες και αν υπάρχουν πολύποδες φαίνονται σαν σκοτεινα ελλειματα. Η μέθοδος δεν ανιχνεύει εύκολα τους μικρούς πολύποδες.
Αξονική κολονοσκόπηση: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί σάρωση με αξονικό τομογράφο για να κατασκευάσει εικόνες του παχέος εντέρου και του ορθού. Μετά τη σάρωση, ένας υπολογιστής συνδυάζει τις εικόνες για να παράγει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του εντερου. Η αξονική κολονοσκόπηση ονομάζεται και αξονική κολονογραφία ή εικονική κολονοσκόπηση.
Τεστ κοπράνων: Λαμβανεται δείγμα κοπράνων για ανάλυση για πιθανή μικροσκοπική αιμορραγία. Αυτή η δοκιμή θα δείξει εάν έχετε αίμα στα κόπρανα οπότε θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθείτε σε μια από τις προηγούμενες εξετάσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πολύποδας εντέρου.
Ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσετε ένα πολύποδα εντέρου είναι να τον αφαιρέσετε.
Ο γιατρός (γαστρεντερολόγος) συνήθως αφαιρεί τους πολύποδες κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Οι πολύποδες στέλνονται για βιοψία και εξετάζονται με το μικροσκόπιο για να δούμε ποιος τύπος πολύποδα είναι και αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Μερικοί πολύ εξειδικευμένοι γαστρεντερολόγοι κατορθώνουν να αφαιρέσουν ενδοσκοπικά με ειδικές τεχνικές (ESD) μεγάλους ή δύσκολους πολύποδες μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη μιας επέμβασης.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε τους πολύποδες εάν είναι μεγάλοι και δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ή εάν υπάρχει κακοήθεια (καρκίνος). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, ή διαπρωκτικη ενδοσκοπικη μικροχειρουργικη (ΤΕΜ – ΤΑΜΙΣ) που είναι ελάχιστα επεμβατικες μέθοδοι.