Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός

Διευθυντής χειρουργικής κλινικής παθήσεων εντέρου και πρωκτού – Iατρικό κέντρο Αθηνών

Όγκος πυέλου σάρκωμα

Αρχική σελίδα -> Περιστατικά -> Όγκος πυέλου σάρκωμα

Σπάνια περιστατικά – Όγκος πυέλου (σάρκωμα) σε επαφή με σφιγκτήρα, κόλπο και μύες πυελικού εδάφους

Ιστορικό

Γυναίκα ασθενής 32 ετών  στην οποία ανακαλύφθηκε μεγάλος όγκος στην πύελο (αριστερό πλάγιο) κατά τον τοκετό επειδή ήταν αδύνατο να γεννήσει φυσιολογικά εξαιτίας της πίεσης του όγκου στον κόλπο. Η έξοδος του εμβρύου έγινε μέσω καισαρικής τομής.

Μετα τον τοκετό έγινε μαγνητική τομογραφία που ανέδειξε λοβωτή μάζα διαστάσεων 10 εκ η οποία καταλάμβανε το αριστερό πλάγιο της πυέλου στο ύψος του πυελικού εδάφους με έντονη αγγειοβρίθεια σε επαφή με τον έσω θυρεοειδή μυ, τον κόλπο και τον πρωκτό (σφιγκτήρα και ανελκτηρα).

Όπως ανέφερε η ασθενής, αισθανόταν βάρος και ενοχλήσεις αριστερά στην πύελο (περιοχή του όγκου) τόσο κατά τη σεξουαλική επαφή όσο και κατά την πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάτι στη διάρκεια της κύησης. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρήσαν μετα την επέμβαση.

Χειρουργική θεραπεία

Η επέμβαση έγινε με προσπέλαση διακοιλιακά και διαπρωκτικά. Κινητοποιήθηκε το πάνω μέρος του όγκου από την περιοχή της κοιλίας και το κάτω μέρος του από την περιοχή του πρωκτού επι τα εκτός του σφιγκτήρα. Έγινε αποκόλληση του όγκου από τον κόλπο, το ορθό και τον σφιγκτήρα και τους μύες της πυέλου χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα της ασθενούς μετεγχειρητικά. Η αιμάτωση του όγκου προερχόταν από τους πυελικούς μύες και ήταν ισχυρά προσκολλημένος προς αυτούς.

Επανέλεγχος με μαγνητική τομογραφία 3 μήνες μετά την επέμβαση δείχνει την εξάλειψη του όγκου και την πολύ καλή αποκατάσταση της περιοχής. Η ασθενής έχει φυσιολογική εντερική λειτουργία και έχουν εξαφανιστεί τα συμπτώματα από τον κόλπο και το αριστερό κάτω άκρο (πόδι).

Κλινική Παθήσεων εντέρου και πρωκτού

Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι πολύ εξειδικευμένες και γίνονται σε ελάχιστα κέντρα διεθνώς. Η Κλινική Παθήσεων εντέρου και πρωκτού έρχεται να καλύψει αυτή ακριβώς την ανάγκη εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών για το έντερο και τον πρωκτό στην Ελλάδα.