Χολή λαπαροσκόπηση – πέτρες πολύποδες συμπτώματα θεραπεία.
Χολολιθίαση χολοκυστίτιδα πέτρες λάσπη πολύποδες.
Η χολή αποτελεί συχνό ιατρικό πρόβλημα είτε αυτό οφείλεται σε λάσπη ή πέτρες, είτε σε κάποιο πολύποδα. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση της χολής λαπαροσκοπικά από μικρές οπές) είναι σήμερα μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Η επέμβαση γίνεται μέσω 4 μικρών οπών (5-10 χιλιοστών) στην κοιλιακή χώρα, έναντι μιας μεγάλης τομής 7-10 εκ. που γινόταν με την παλαιά μέθοδο που πλέον εφαρμόζεται σε λίγες εξαιρέσεις. Τα πλεονεκτήματα είναι ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 24 ώρες.
Χοληδόχος κύστη – Χολή
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος ασκού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος.
Σε αυτή αποθηκεύεται η χολή που παράγεται από το ήπαρ και η οποία συμμετέχει στην πέψη λιπών και λιποδιαλυτών βιταμινών. Η χολη ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό και μεταφέρεται μέσω μικρών και λεπτών σωληνίσκων μέσα στο δωδεκαδάκτυλο (λεπτό έντερο).
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν παρουσιάζει καμία διαταραχή της πέψης μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
Χολή παθολογία.
Τα προβλήματα συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων στην χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολή) όπως περιγράφει το όνομα τους είναι μικρές σκληρές «πέτρες» που σχηματίζονται από χοληστερόλη και χολικά άλατα μέσα στην χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο.
Το γιατί σε μια φυσιολογική κατά τα άλλα χοληδόχο κύστη αρχίζει να σχηματίζονται πετρες δεν είναι γνωστό. Ομως ο μηχανισμός που δημιουργείται η πέτρα στη χολή έχει να κάνει με την μεταβολή της αναλογίας των συστατικών της χολής, .
Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων.
Οι επιπλοκές της πέτρας στη χολή είναι οι εξής:
Α) Να εμποδίζουν τη ροή της χολής έξω από την χοληδόχο κύστη με συνέπεια τη διόγκωσή της. Αυτό προκαλεί οξύ κοιλιακό άλγος (κολικός), εμέτους, δυσπεπτικά ενοχλήματα.
Β) Αν επιπλέον προκληθεί φλεγμονή τότε ο πόνος γίνεται συνεχής, εμφανίζεται πυρετός και τότε μιλάμε για οξεία χολοκυστίτιδα.
Γ) Στην περίπτωση που η πετρα (χολόλιθος) μετακινηθεί προς το σωληνάκι από οπου η χολή εισέρχεται στο έντερο (χοληδόχος πόρος) τότε μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος, οφθαλμών, σκούρα ούρα, άσπρα κόπρανα),
Δ) Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και παγκρεατίτιδα.
Χολή διάγνωση και θεραπεία.
Η διάγνωση ξεκινάει με την κλινική εξέταση και το ιστορικό. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πετρας στη χολή είναι κωλικοειδής πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς που συχνά σχετίζεται με τη λήψη φαγητού, δυσπεπτικά ενοχλήματα, ναυτία. Όταν αναπτυχθεί φλεγμονή ο πόνος γίνεται συνεχής, έντονος, εμφανίζεται πυρετός και υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή.
Το υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής που χρησιμοποιείται για την ανάδειξη των χολολίθων και της φλεγμονής και συνδυάζεται συνήθως με αιματολογικές εξετάσεις (WBC, CRP, BIL, γGT, SGOT, SGPT κλπ).
Σε επιπλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν επιπλέον εξετάσεις για να τεθεί η διάγνωση.
Η χολολιθίαση δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου αντιθέτως επιδεινώνεται και συνεπώς τα συντηρητικά και φαρμακευτικά μέτρα μόνο σαν προσωρινή λύση προσφέρονται μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστης.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι η επέμβαση εκλογής και η ασφαλέστερη θεραπεία της χολολιθίασης και της χολοκυστίτιδας.
Χολή προετοιμασία για χειρουργείο.
Με την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος. Δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέμβαση. Πρέπει να έχετε κάνει μπάνιο πριν το χειρουργείο και εάν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητος συνιστάται ένας υποκλυσμός. Αν λαμβάνετε φάρμακα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας ο οποίος θα σας πει εάν πρέπει να διακόψετε ορισμένα από αυτά (προσοχή ειδικά στην ασπιρίνη, στα αντιπηκτικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα). Ο ιατρός μπορει να σας ζητήσει και μια μονάδα αίμα.
Λαπαροσκοπική χολη μεθοδος τεχνική
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Από μια μικρή τομή στον ομφαλό εισάγεται η κάμερα (λαπαροσκόπιο) που μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλίας σε μια οθόνη. Η κοιλιακή κοιλότητα γεμίζει με αέριο για να φουσκώσει και να υπάρχει καλή ορατότητα και χώρος για να κινηθούν τα εργαλεία. Από τρεις άλλες τομές εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στον χειρουργό να αποκολλήσει την χοληδόχο κύστη από το ήπαρ.
Εάν υπάρχουν πέτρες μέσα στον χοληδόχο πόρο, μπορεί να αφαιρεθούν πρώτα από τον Γαστρεντερολόγο με ERCP και να ακολουθήσει η επέμβαση, ή να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά μαζί με τη χοληδόχο κύστη με τη χρήση χοληδοχοσκόπιου.
Ανοικτή επέμβαση χολής.
Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν είναι εφικτή ή δεν ενδείκνυται.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι:
- Υποψία για κακοήθεια
- Άλλες συνοδές παθήσεις που απαγορεύουν την λαπαροσκόπηση (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, διαταραχές πήξης, γενικευμένη περιτονίτιδα, ειλεός)
- Μέγεθος λίθων
- Χρόνια φλεγμονή
- Ανωμαλία της ανατομίας της περιοχής
- Προηγούμενες επεμβάσεις
- Λόγοι μετατροπής από λαπαροσκοπική σε ανοικτή επέμβαση:
- Αιμορραγία
- Κακή ορατότητα
- Κάκωση χοληδόχου πόρου
- Οποιαδήποτε αμφιβολία για την ολοκλήρωση της επέμβασης λαπαροσκοπικά
Γενικές πληροφορίες για τη λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως 24 ώρες. Η επιστροφή στην εργασία είναι εφικτή μετά την πάροδο λίγων ημερών ανάλογα και με το είδος της εργασίας. Αντίθετα οι ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται στην ανοικτή επέμβαση συνήθως επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από 3-4 εβδομάδες. Τα σημάδια από τις τομές είναι πολύ μικρά 5-10 χιλιοστά, και ο κίνδυνος για κήλη είναι μειωμένος. Οι επιπλοκές από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όταν γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό είναι ανάλογη ή μικροτερη απο την ανοικτη μέθοδο. Η εμφάνιση πυρετού, ίκτερου (κιτρίνισμα του δέρματος ή των οφθαλμών), αύξηση του κοιλιακού άλγους, έμετοι είναι πιθανές ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή και ο χειρουργός σας πρέπει να ενημερωθεί.
Χολη ειδικές περιπτώσεις.
Η χοληδόχος κύστη παρουσιάζει και άλλες παθήσεις που όμως είναι αρκετά σπάνιες όπως ο καρκίνος και οι κινητικές διαταραχές. Η κινητική δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης που έχει αρχίσει να διαγιγνώσκεται τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς με πόνο τύπου χοληφόρων χωρίς όμως ευρήματα χολολιθίασης ή χολοκυστίτιδας και με φυσιολογικό τον υπόλοιπο έλεγχο του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, CT, MRCP), αποτελεί ένα δύσκολο διαγνωστικό πρόβλημα. Στα πλαίσια των κινητικών διαταραχών εντάσσεται και η δυσλειτουργία του σφικτήρα του Oddi. Οι παθήσεις αυτές συχνά συνυπάρχουν με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), το σακχαρώδη διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία, την παχυσαρκία, το σκληρόδερμα κ.λ.π.