Αιμορροΐδες λέιζερ πλαστική – ελάχιστα επεμβατική θεραπεία γρήγορη ανώδυνη ασφαλής.

Αιμορροΐδες νέα θεραπεία με λέιζερ και πλαστική χειρουργική – Ι. Μπολάνης
Αιμορροΐδες νέα θεραπεία με λέιζερ και πλαστική χειρουργική – Ι. Μπολάνης

Τα νέας γενιάς εύκαμπτα λέιζερ με χρήση οπτικής ίνας μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στις παθήσεις του πρωκτού (αιμορροΐδες, συρίγγια, αποστήματα, ραγάδα, κονδυλώματα, κύστη κόκκυγος) ενδοσκοπικά ή ενδοαυλικά.

Το πλεονέκτημα αυτών των τεχνικών είναι ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας με ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής.

Απλή αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ μέθοδος LHP για 1ου και 2ου βαθμού

Η απλή αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ LHP αποτελεί τη νεότερη θεραπευτική μέθοδο για τις αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού χωρίς σημαντική πρόπτωση. Η επέμβαση γίνεται από μια μικρή τομή 1-2mm στο δέρμα του πρωκτού από την οποία οδηγείται η ίνα του λέιζερ υποβλεννογόνια μέχρι την αιμορροΐδα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί νέας γενιάς λέιζερ με εύκαμπτη οπτική ίνα (ανάλογη με αυτή της αγγειοχειρουργικής), με δυνατότητα να εκπέμπει σε μορφή κώνου. Είναι ασφαλές για το έντερο εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο έμπειρο χειρουργό, σε αντίθεση με παλαιότερα λέιζερ. Το λέιζερ επιτυγχάνει α) τον καυτηριασμό των αιμορροϊδικών αγγείων (οπότε σταματάει η αιμορραγία) και β) την συρρίκνωση της αιμορροΐδας. Η διαδικασία είναι η πλέον ανώδυνη καθώς γίνεται ενδοαυλικά όπου δεν υπάρχει αισθητικότητα.

Αιμορροΐδες λέιζερ Laser
Αιμορροΐδες Laser
Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)
Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)

Αιμορροϊδοπλαστική λειζερ σε συνδυασμό με πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR για 3ου και 4ου βαθμού

Όταν συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αιμορραγία (που μπορεί να είναι σπάνια) αλλά είναι και αισθητικό και πρακτικό (πόνος, εκκρίσεις, κνησμός). Όταν δε η πρόπτωση είναι μεγάλη όπως στον 3ο και 4ο βαθμό η απλή αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνδυάζεται με κανονική πλαστική (lifting) του πρωκτικού βλεννογόνου με απορροφήσιμα ράμματα (τα οποία πέφτουν εντός 30 ημερων). Με τη χρήση λέιζερ και απορροφήσιμων ραμμάτων η μέθοδος ονομάζεται LHP-RAR και αποτελεί τεχνική που εξελίξαμε στην κλινική μας.

Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR ανατομία
Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR ανατομία

Η ανακούφιση από τις αιμορροΐδες είναι άμεση αλλά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της μεθόδου γίνεται ορατό μετά 30 ημέρες όταν ολοκληρωθεί η επουλωτική διαδικασία (όπως άλλωστε γίνεται στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής). Η εμπειρία δείχνει ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις υπόλοιπες μεθόδους στις προχωρημένες περιπτώσεις συνδυάζοντας τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές του λέιζερ και ενδοσκοπικής πλαστικής εντός του εντέρου.

Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR
Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR

Ο συνδυασμός αιμορροΐδοπλαστικής με λέιζερ LHP + απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών + πλαστική της πρόπτωσης RAR συνδυάζει τα πλεονεκτήματα δύο μεθόδων, με τον τρόπο αυτό διορθώνονται ακόμα και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Τη μέθοδο την έχουμε εξελίξει μετά από χρόνια εμπειρίας στην χειρουργική των αιμορροΐδων και του εντέρου και θεωρούμε ότι προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις τεχνικές. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45′ και μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες και η μετεγχειρητική ανάρρωση είναι πολύ σύντομη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο και φωτογραφίες στην ενότητα περιστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση των αιμορροΐδων, τα συμπτώματα και άλλες θεραπείες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με το laser και την αιμορροϊδοπλαστική LHP.

Στο Ίντερνετ κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες θετικές και αρνητικές, αληθείς ή ψευδείς σχετικά με την λέιζερ αιμορροϊδοπλαστική. Θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω και να δώσω την πραγματική διάσταση της μεθόδου με τις επόμενες ερωτήσεις – απαντήσεις.

 • Το λέιζερ είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία των αιμορροΐδων;

Πράγματι το λέιζερ αποτελεί την καλύτερη και νεότερη μέθοδο αυτή τη στιγμή για την θεραπεία των αιμορροΐδων. Ομως δεν είναι από μόνο του ικανό να θεραπεύσει κάθε περιστατικό. Στις προχωρημένες περιπτώσεις αιμορροΐδων 3-4ου βαθμό με σημαντική πρόπτωση χρειάζεται συνδυασμός με πλαστική χειρουργική με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων για την καλύτερη διόρθωση της πρόπτωσης των αιμορροΐδων.

 • Το λέιζερ είναι ανώδυνο και δεν έχει επιπλοκές;

Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ λιγότερο πόνο και επιπλοκές από τις υπόλοιπες τεχνικές. Όμως πρόκειται για επέμβαση και καμία χειρουργική πράξη δεν είναι 100% ανώδυνη ή άνευ επιπλοκών. Τα μετεγχειρητικά συμπτώματα είναι ανάλογα του μεγέθους και του σταδίου των αιμορροΐδων αλλά κατά κανόνα είναι ήπια και διαφέρουν μακράν από τις ιστορίες πόνου που έχουμε ακούσει για τις άλλες μεθόδους. Οι δε επιπλοκές (αιμορραγία, απόστημα, συρίγγιο, διάτρηση, ακράτεια κλπ) είναι σπανιότατες όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς.

 • Η επέμβαση διαρκεί μόνο 15 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και η επιτυχία φτάνει το 100%;

Η επέμβαση μπορεί να διαρκεί 15 λεπτά στα περιστατικά 1-2ου βαθμού, όμως σε πιο σύνθετες περιπτώσεις με αυξημένη αιμορραγία και πρόπτωση φτάνει μέχρι και 45 λεπτά (καθώς πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη χρήση του λέιζερ και συμπληρωματική πλαστική).

Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη διάρκεια ετών αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι είναι μόνιμα και οριστικά, ούτε ότι φτάνουν στο 100%. Ο λόγος που μπορεί να υποτροπιάσουν οι αιμορροΐδες είναι καθαρά ανατομικός και λειτουργικός. Όπως μπορεί να υποτροπιάσει μια κήλη εάν ο ασθενής συνεχίσει να σηκώνει βάρη. Όπως υποτροπιάζουν οι κιρσοί (φλέβες) στα κάτω άκρα λόγω κληρονομικότητας και ορθοστασίας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις αιμορροΐδες λόγω κληρονομικότητας και δυσκοιλιότητας. Η αλήθεια είναι όμως ότι κατά κανόνα οι υποτροπές είναι λίγες και ήπιες. Η δε αποτελεσματικότητα της μεθόδου όταν γίνεται σωστά φτάνει στα ιδια επίπεδα με την κλασσική αφαίρεση των αιμορροΐδων (90%) χωρίς όμως τον πόνο και τις επιπλοκές της κλασσικής επέμβασης. Το άλλο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση υποτροπής πολύ εύκολα και χωρίς παρενέργειες.

 • Η επέμβαση γίνεται χωρίς να χρειαστεί η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων;

Πράγματι δεν χρειάζεται η διακοπή απλών αντιπηκτικών όπως το salospir ή οι αντιπηκτικές ενέσεις. Όμως τα ισχυρά αντιπηκτικά χάπια καλό είναι να διακόπτονται και να αντικαθίστανται με αντιπηκτικές ενέσεις (ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους) περίπου για μια εβδομάδα πριν και μετα την επέμβαση. Η δόση και ο χρόνος αντικατάστασης καθορίζεται σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί την αντιπηκτική αγωγή του ασθενή (πχ καρδιολόγο, παθολόγο κλπ). Τα αντιπηκτικά χάπια πέρα από τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας ή αιματώματος μειώνουν και την αποτελεσματικότητα του λέιζερ καθώς βοηθούν στην επανακαναλοποίηση των αγγείων.

 • Η επέμβαση μπορεί να γίνει με μέθη και τοπική αναισθησία και δεν χρήζει διανυκτέρευσης στο νοσοκομείο;

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική οπότε μπορεί να γίνει χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας και διανυκτέρευσης στην κλινική. Πάντα όμως γίνεται συνεννόηση με τον/την αναισθησιολόγο διότι υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμάται η γενική αναισθησία έναντι της μέθης και τοπικής.

 • Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι αναίμακτη και απλή;

Καμία επέμβαση στην περιοχή του πρωκτού δεν είναι αναίμακτη καθώς η αγγείωση της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια, απλά η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη επειδή γίνεται μέσα από οπές 1-2 χιλιοστών. Επίσης μπορεί να είναι απλή για έναν εξειδικευμένο χειρουργό αλλά σαφώς δυσκολότερη για έναν μη εξειδικευμένο και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι χειρουργοί την αποφεύγουν ως μέθοδο. Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο ιατρός γνωρίζει τη μέθοδο βλέποντας εάν έχει αναρτήσει στη σελίδα του φωτογραφίες και βίντεο από επεμβάσεις.

Ερωτήσεις, σχόλια και μύθοι για τις αιμορροΐδες.

 • Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Όχι οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν καρκίνο, όμως σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς με αιμορροΐδες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο στο έντερο καθώς τα αίτια των αιμορροΐδων π.χ δυσκοιλιότητα, διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία είναι επίσης και αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνεπώς οι αιμορροΐδες δεν δημιουργούν καρκίνο όμως άτομα με αιμορροϊδοπάθεια έχουν ελαφρά αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο (κυρίως στο σιγμοειδές και το ορθό).

 • Η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι θανατηφόρα;

Η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες δεν είναι θανατηφόρα και συνήθως σταματάει αυτόματα εντός λίγων λεπτών, μπορεί όμως να επαναληφθεί μερικές φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Εάν η αιμορραγία είναι καθημερινή και με αρκετή ποσότητα αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του αιματοκρίτη. Επικίνδυνη αιμορραγία παρατηρείται σπάνια σε άτομα που λαμβάνουν ισχυρά αντιπηκτικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε χειρουργό.

 • Η γυμναστική κάνει κακό στις αιμορροΐδες;

Η άσκηση γενικά κάνει καλό στις αιμορροΐδες με εξαίρεση τις ασκήσεις που αυξάνουν πολύ την ενδοκοιλιακή πίεση όπως η άρση μεγάλου βάρους.

 • Το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα απαγορεύεται;

Το μπάνιο όπως και το πλύσιμο με νερό κάνει καλό στην περιοχή του πρωκτού και τις παθήσεις της περιοχής. Θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις που το νερό είναι μολυσμένο.

 • Τι άλλο επιδεινώνει τις αιμορροΐδες;

Τα παραπανίσια κιλά, το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες και επηρεάζουν την εμφάνισή ή την έξαρση των αιμορροΐδων.

Η αναβολή της αφόδευσης επίσης επιδεινώνει τις αιμορροΐδες. Θα πρέπει ιδανικά να έχουμε ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα όσον αφορά την λειτουργία του εντέρου μας.

 • Οι αιμορροΐδες μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου;

Στα πολύ αρχικά στάδια εάν βελτιώσουμε τη διατροφή μας και τις συνήθειες μας μπορούμε να αναστείλουμε την πρόοδο της νόσου. Όμως κατά κανόνα εάν μένουν αθεράπευτες οι αιμορροΐδες τα συμπτώματα επιδεινώνονται και το στάδιο της νόσου αυξάνεται.