Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός

Διευθυντής χειρουργικής κλινικής παθήσεων εντέρου και πρωκτού – Iατρικό κέντρο Αθηνών

Αιμορροΐδες

Αρχική σελίδα -> Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες laser πλαστική

Πίνακας περιεχομένων.

Αιμορροΐδες νέα θεραπεία με laser συν πλαστική χειρουργική για άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα

Τα νέας γενιάς εύκαμπτα laser με χρήση οπτικής ίνας μας δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στις παθήσεις του πρωκτού (αιμορροΐδες, συρίγγια, αποστήματα, ραγάδα, κονδυλώματα, κύστη κόκκυγος) ενδοσκοπικά ή ενδοαυλικά.

Το πλεονέκτημα αυτών των τεχνικών είναι ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας με ελάχιστη πιθανότητα υποτροπής.

Στάδια – βαθμοί των αιμορροΐδων

Στάδια - βαθμοί των αιμορροΐδων
Στάδια – βαθμοί των αιμορροΐδων
  • 1ου βαθμού: αιμορροΐδες που ματώνουν αλλά χωρίς πρόπτωση
  • 2ου βαθμού: αιμορροιδες με πιο αυξημένο μέγεθος από 1ου βαθμού με μικρή πρόπτωση που ανατάσσεται αυτόματα
  • 3ου βαθμού: αιμορροΐδες μεγαλύτερες από το 2ο βαθμό η πρόπτωση δεν ανατάσσεται μόνη της αλλα χρειάζεται να βοηθήσουμε με το χέρι
  • 4ου βαθμού: αιμοροιδες μεγαλύτερες από τον 3ο βαθμό που η πρόπτωση δεν ανατάσσεται ούτε με το χέρι και βρίσκονται μόνιμα έξω.

Απλή αιμορροϊδοπλαστική με laser μέθοδος LHP για αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού

Η απλή αιμορροϊδοπλαστική με laser LHP αποτελεί τη νεότερη θεραπευτική μέθοδο για τις αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού χωρίς σημαντική πρόπτωση. Η επέμβαση γίνεται από μια μικρή τομή 1-2mm στο δέρμα του πρωκτού από την οποία οδηγείται η ίνα του λέιζερ υποβλεννογόνια μέχρι την αιμορροΐδα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί νέας γενιάς laser με εύκαμπτη οπτική ίνα (ανάλογη με αυτή της αγγειοχειρουργικής), με δυνατότητα να εκπέμπει σε μορφή κώνου. Είναι ασφαλές για το έντερο εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο έμπειρο χειρουργό, σε αντίθεση με παλαιότερα λέιζερ. Το laser επιτυγχάνει α) τον καυτηριασμό των αιμορροϊδικών αγγείων (οπότε σταματάει η αιμορραγία) και β) την συρρίκνωση της αιμορροΐδας. Η διαδικασία είναι η πλέον ανώδυνη καθώς γίνεται ενδοαυλικά όπου δεν υπάρχει αισθητικότητα.

Στάδια - βαθμοί των αιμορροΐδων
Στάδια 1 και 2
Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)
Laser αιμορροΐδοπλαστική (LHP)

Αιμορροϊδοπλαστική laser σε συνδυασμό με πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR για αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού

Όταν συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αιμορραγία (που μπορεί να είναι σπάνια) αλλά είναι και αισθητικό και πρακτικό (πόνος, εκκρίσεις, κνησμός). Όταν δε η πρόπτωση είναι μεγάλη όπως στον 3ο και 4ο βαθμό η απλή αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνδυάζεται με κανονική πλαστική (lifting) του πρωκτικού βλεννογόνου με απορροφήσιμα ράμματα (τα οποία πέφτουν εντός 30 ημερων). Με τη χρήση laser και απορροφήσιμων ραμμάτων η μέθοδος ονομάζεται LHP-RAR και αποτελεί τεχνική που εξελίξαμε στην κλινική μας.

Στάδια - βαθμοί των αιμορροΐδων
Στάδια 3 και 4

Η ανακούφιση από τις αιμορροΐδες είναι άμεση αλλά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της μεθόδου γίνεται ορατό μετά 30 ημέρες όταν ολοκληρωθεί η επουλωτική διαδικασία (όπως άλλωστε γίνεται στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής). Η εμπειρία δείχνει ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις υπόλοιπες μεθόδους στις προχωρημένες περιπτώσεις συνδυάζοντας τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές του laser και ενδοσκοπικής πλαστικής εντός του εντέρου.

Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR
Αιμορροΐδες πλαστική της πρόπτωσης LHP-RAR

Ο συνδυασμός αιμορροΐδοπλαστικής με laser LHP + απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών + πλαστική της πρόπτωσης RAR συνδυάζει τα πλεονεκτήματα δύο μεθόδων, με τον τρόπο αυτό διορθώνονται ακόμα και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Τη μέθοδο την έχουμε εξελίξει μετά από χρόνια εμπειρίας στην χειρουργική των αιμορροΐδων και του εντέρου και θεωρούμε ότι προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις τεχνικές. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45′ και μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες και η μετεγχειρητική ανάρρωση είναι πολύ σύντομη.

Αιμορροΐδες laser πλαστική

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο και φωτογραφίες στην ενότητα περιστατικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση των αιμορροΐδων, τα συμπτώματα και άλλες θεραπείες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με το laser και την αιμορροϊδοπλαστική LHP.

Στο Ίντερνετ κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες θετικές και αρνητικές, αληθείς ή ψευδείς σχετικά με την λέιζερ αιμορροϊδοπλαστική. Θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω και να δώσω την πραγματική διάσταση της μεθόδου με τις επόμενες ερωτήσεις – απαντήσεις.

Το laser είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία των αιμορροΐδων;

Πράγματι το laser αποτελεί την καλύτερη και νεότερη μέθοδο αυτή τη στιγμή για την θεραπεία των αιμορροΐδων. Ομως δεν είναι από μόνο του ικανό να θεραπεύσει κάθε περιστατικό. Στις προχωρημένες περιπτώσεις αιμορροΐδων 3-4ου βαθμό με σημαντική πρόπτωση χρειάζεται συνδυασμός με πλαστική χειρουργική με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων για την καλύτερη διόρθωση της πρόπτωσης των αιμορροΐδων.

Το laser είναι ανώδυνο και δεν έχει επιπλοκές;

Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ λιγότερο πόνο και επιπλοκές από τις υπόλοιπες τεχνικές. Όμως πρόκειται για επέμβαση και καμία χειρουργική πράξη δεν είναι 100% ανώδυνη ή άνευ επιπλοκών. Τα μετεγχειρητικά συμπτώματα είναι ανάλογα του μεγέθους και του σταδίου των αιμορροΐδων αλλά κατά κανόνα είναι ήπια και διαφέρουν μακράν από τις ιστορίες πόνου που έχουμε ακούσει για τις άλλες μεθόδους. Οι δε επιπλοκές (αιμορραγία, απόστημα, συρίγγιο, διάτρηση, ακράτεια κλπ) είναι σπανιότατες όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς.

Η επέμβαση διαρκεί μόνο 15 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και η επιτυχία φτάνει το 100%;

Η επέμβαση μπορεί να διαρκεί 15 λεπτά στα περιστατικά 1-2ου βαθμού, όμως σε πιο σύνθετες περιπτώσεις με αυξημένη αιμορραγία και πρόπτωση φτάνει μέχρι και 45 λεπτά (καθώς πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη χρήση του λέιζερ και συμπληρωματική πλαστική).

Τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη διάρκεια ετών αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι είναι μόνιμα και οριστικά, ούτε ότι φτάνουν στο 100%. Ο λόγος που μπορεί να υποτροπιάσουν οι αιμορροΐδες είναι καθαρά ανατομικός και λειτουργικός. Όπως μπορεί να υποτροπιάσει μια κήλη εάν ο ασθενής συνεχίσει να σηκώνει βάρη. Όπως υποτροπιάζουν οι κιρσοί (φλέβες) στα κάτω άκρα λόγω κληρονομικότητας και ορθοστασίας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις αιμορροιδες λόγω κληρονομικότητας και δυσκοιλιότητας. Η αλήθεια είναι όμως ότι κατά κανόνα οι υποτροπές είναι λίγες και ήπιες. Η δε αποτελεσματικότητα της μεθόδου όταν γίνεται σωστά φτάνει στα ιδια επίπεδα με την κλασσική αφαίρεση των αιμορροΐδων (90%) χωρίς όμως τον πόνο και τις επιπλοκές της κλασσικής επέμβασης. Το άλλο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση υποτροπής πολύ εύκολα και χωρίς παρενέργειες.

Η επέμβαση γίνεται χωρίς να χρειαστεί η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων;

Πράγματι δεν χρειάζεται η διακοπή απλών αντιπηκτικών όπως το salospir ή οι αντιπηκτικές ενέσεις. Όμως τα ισχυρά αντιπηκτικά χάπια καλό είναι να διακόπτονται και να αντικαθίστανται με αντιπηκτικές ενέσεις (ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους) περίπου για μια εβδομάδα πριν και μετα την επέμβαση. Η δόση και ο χρόνος αντικατάστασης καθορίζεται σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί την αντιπηκτική αγωγή του ασθενή (πχ καρδιολόγο, παθολόγο κλπ). Τα αντιπηκτικά χάπια πέρα από τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας ή αιματώματος μειώνουν και την αποτελεσματικότητα του laser καθώς βοηθούν στην επανακαναλοποίηση των αγγείων.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με μέθη και τοπική αναισθησία και δεν χρήζει διανυκτέρευσης στο νοσοκομείο;

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική οπότε μπορεί να γίνει χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας και διανυκτέρευσης στην κλινική. Πάντα όμως γίνεται συνεννόηση με τον/την αναισθησιολόγο διότι υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμάται η γενική αναισθησία έναντι της μέθης και τοπικής.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser είναι αναίμακτη και απλή;

Καμία επέμβαση στην περιοχή του πρωκτού δεν είναι αναίμακτη καθώς η αγγείωση της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια, απλά η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη επειδή γίνεται μέσα από οπές 1-2 χιλιοστών. Επίσης μπορεί να είναι απλή για έναν εξειδικευμένο χειρουργό αλλά σαφώς δυσκολότερη για έναν μη εξειδικευμένο και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι χειρουργοί την αποφεύγουν ως μέθοδο. Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν ο ιατρός γνωρίζει τη μέθοδο βλέποντας εάν έχει αναρτήσει στη σελίδα του φωτογραφίες και βίντεο από επεμβάσεις.

Αιμορροΐδες λειζερ τιμή επέμβασης;

Η τιμή (κόστος) της επέμβασης με λέιζερ οπτικής ίνας είναι ανάλογο ή και οικονομικότερο σε σχέση με την τιμή που έχουν άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως ο υπέρηχος (THD, Angiodin, Trilogy), τα ραδιοκύματα (Rafaelo), ο κυκλικός αναστομωτήρας (Longo), το ψαλίδι υπερήχων (Harmonic) κλπ. Παράλληλα προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις αιμορροΐδων με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και με υψηλό προφίλ ασφάλειας.

laser οπτικής ίνας αιμορροΐδες
laser οπτικής ίνας αιμορροΐδες

Ερωτήσεις, σχόλια και μύθοι για τις αιμορροΐδες.

Πως φεύγουν οι αιμορροΐδες με φυσικό τρόπο;

Ευτυχως όταν δημιουργηθούν εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να βελτιωθούν με φυσικό τρόπο στα αρχικά στάδια κάνοντας μία  υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό και φροντίζοντας για την σωστή καθαριότητα της περιοχής. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουμε είναι αποφυγή της δυσκοιλιότητας, της άρσης μεγάλου βάρους, της πολύωρης καθιστικής ζωή και όλων αυτών των παραγόντων που επιδεινώνουν την αιμορροϊδική νόσο. Εάν πλέον περάσουμε στο τρίτο και τέταρτο βαθμό δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης με όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα και κατά κανόνα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε κάποιο είδος επέμβασης. Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την αντιμετώπιση όλων των βαθμών των αιμορροΐδων.

Πόσες μέρες κρατάνε οι αιμορροΐδες;

Η διάρκεια μιας αιμορροϊδικής κρίσης εξαρτάται από το είδος της και την βαρύτητα. Εάν μιλάμε για εξωτερικές αιμορροΐδες και θρόμβωση συνήθως η διάρκεια μέχρι να υποχωρήσει η θρόμβωση κυμαίνεται από μία έως τρεις εβδομάδες. Εάν πρόκειται για εσωτερικές αιμοροιδες οι οποίες έχουνε εμφανίσει μία έξαρση που σημαίνει αίμα κατά την κένωση, διόγκωση και πρόπτωση αυτό συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες όμως με την πάροδο του χρόνου τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται και κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν καθημερινά και σε μόνιμη βάση.

Ποια είναι η καλύτερη αλοιφή για αιμορροΐδες;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές αλοιφές και κρέμες για αιμορροΐδες, άλλες φαρμακευτικές και άλλες φυτικές με εκχυλίσματά από βότανα ή αλλά φυσικά συστατικά. Γενικά οι φυτικές αλοιφές μπορεί να χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς να υπάρχει φόβος ανεπιθύμητων ενεργειών ενώ αντίθετα οι φαρμακευτικές αλοιφές που συνήθως περιέχουν κορτιζόνη σε συνδυασμό με κάποιο τοπικό αναισθητικό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για διάστημα 10 έως 15 ημερών. Η επίδραση των αλοιφών στις αιμορροιδες είναι συνήθως αντιφλεγμονώδης, αναισθητική και μειώνει τον ερεθισμό. Η ανακούφιση επέρχεται συνήθως εντός 2-3 ημερών. Η αλοιφές δεν αποτελούν οριστική θεραπεία των αιμορροΐδων απλά ανακουφίζουν όταν υπάρχει έξαρση.

Αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι, τι μπορώ να κάνω;

Εκτός από τα προληπτικά μέτρα που αναφέραμε παραπάνω και τη σωστή διατροφή για την πρόληψη των αιμορροΐδων, υπάρχουν και κάποια πρακτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι. Η αλόη η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον ερεθισμό την φαγούρα και την φλεγμονή έχει ευεργετική επίδραση στις ερεθισμένες αιμορροΐδες. Το πλύσιμο της περιοχής με χλιαρό νερό καθώς και τα εδρόλουτρα με ειδικά άλατα Epsom (sitz bath) μειώνουν την διόγκωση – οίδημα των αιμορροΐδων και ανακουφίζουν από τον πόνο και τον ερεθισμό. Μην χρησιμοποιείτε όταν είναι εφικτό, χαρτί υγείας. Προτιμάται βαμβακερά πανάκια ή υγρά μαντηλάκια (χωρίς αλκοόλη ή άλλα χημικά) με αλόη ή αμαμελίδα. Επίσης η εφαρμογή παγοκύστης τυλιγμένης σε πετσέτα που την εφαρμόζουμε στην περιοχή για 10-15 λεπτά ανακουφίζουν από το οίδημα και τον πόνο των αιμορροΐδων.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Όχι οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν καρκίνο, όμως σύμφωνα με μελέτες οι ασθενείς με αιμορροιδες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο στο έντερο καθώς τα αίτια των αιμορροΐδων π.χ δυσκοιλιότητα, διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία είναι επίσης και αίτια εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνεπώς οι αιμοροιδες δεν δημιουργούν καρκίνο όμως άτομα με αιμορροϊδοπάθεια έχουν ελαφρά αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο (κυρίως στο σιγμοειδές και το ορθό).

Η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι θανατηφόρα;

Η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες δεν είναι θανατηφόρα και συνήθως σταματάει αυτόματα εντός λίγων λεπτών, μπορεί όμως να επαναληφθεί μερικές φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Εάν η αιμορραγία είναι καθημερινή και με αρκετή ποσότητα αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του αιματοκρίτη. Επικίνδυνη αιμορραγία παρατηρείται σπάνια σε άτομα που λαμβάνουν ισχυρά αντιπηκτικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε χειρουργό.

Η γυμναστική κάνει κακό στις αιμορροΐδες;

Η άσκηση γενικά κάνει καλό στις αιμορροΐδες με εξαίρεση τις ασκήσεις που αυξάνουν πολύ την ενδοκοιλιακή πίεση όπως η άρση μεγάλου βάρους. Προτιμάτε ασκήσεις όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, yoga, pilates και αποφεύγετε τα βάρη ή το ποδήλατο όταν είναι σε έξαρση.

Αιμορροΐδες ζεστό ή κρύο νερό;

Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί τους ασθενείς με αιμορροΐδες είναι αν τελικά πρέπει να χρησιμοποιούνε ζεστό ή κρύο νερό – κομπρέσες για το πλύσιμο της περιοχής. Κατά κανόνα πρέπει να χρησιμοποιούμε ζεστό (χλιαρό) νερό σε θερμοκρασία που είναι ευχάριστη και μας ανακουφίζει. Το κρύο νερό – πάγος μπορεί αρχικά να ανακουφίσει καθώς μουδιάζει την περιοχή και μειώνει την αιμορραγία όμως μακροπρόθεσμα έχει επιβαρυντική δράση καθώς προκαλεί σπασμό στους μύες της περιοχής και το σφιγκτήρα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θρόμβωση των αιμορροΐδων ή η ραγάδα πρωκτού και να αυξάνεται ο πόνος. Το ζεστό νερό βοηθάει στην βελτίωση της κυκλοφορίας στην περιοχή και την επούλωση καθώς και στην χαλάρωση του σφιγκτήρα και την μείωση του πόνου. Συνεπώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κρύο νερό στην έναρξη της κρίσης όταν υπάρχει έντονο οίδημα και αιμορραγία αλλά στη συνέχεια είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό.

Το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα απαγορεύεται;

Το μπάνιο όπως και το πλύσιμο με νερό κάνει καλό στην περιοχή του πρωκτού και τις παθήσεις της περιοχής. Θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις που το νερό είναι μολυσμένο.

Τι άλλο επιδεινώνει τις αιμορροΐδες;

Τα παραπανίσια κιλά, το στρες, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες και επηρεάζουν την εμφάνισή ή την έξαρση των αιμορροΐδων.

Η αναβολή της αφόδευσης επίσης επιδεινώνει τις αιμορροΐδες. Θα πρέπει ιδανικά να έχουμε ένα καθημερινό σταθερό πρόγραμμα όσον αφορά την λειτουργία του εντέρου μας.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου;

Στα πολύ αρχικά στάδια εάν βελτιώσουμε τη διατροφή μας και τις συνήθειες μας μπορούμε να αναστείλουμε την πρόοδο της νόσου. Όμως κατά κανόνα εάν μένουν αθεράπευτες οι αιμορροΐδες τα συμπτώματα επιδεινώνονται και το στάδιο της νόσου αυξάνεται.

Δείτε στο youtube, tiktok, instagram.