Αιμορροΐδες θεραπεία


Αιμορροΐδες θεραπεία

Αιμοροιδες θεραπεία με τη νεότερη μέθοδο απολίνωσης των αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχων και άλλες σύγχρονες τεχνικές.

Αιμορροΐδες αντιμετώπιση

Πρόληψη αιμορροιδων με:

α) την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κλπ )

β) τη μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη )

γ) την αύξηση πρόσληψης υγρών

δ) τη σωματική άσκηση (κίνηση)

ε) τη ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση

Θεραπεία αιμορροιδων με:

1) χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, πχ τοπικές αλοιφές, υπόθετα, ή χάπια

2) σκληρυντικές ενέσεις

3) χρήση ελαστικών δακτυλίων (banding)

4) την κλασική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή (Milligan-Morgan) ή τις παραλλαγές της

5) αφαίρεση αιμορροιδων με χρήση κυκλικού αναστομωτήρα (μέθοδος LONGO)

6) νεότερες μέθοδοι απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (μέθοδος HAL-RAR,  THD)

7) μέθοδος θρόμβωσης των αιμορροΐδων με λέιζερ HeLP

Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορα τόσο τις ενδείξεις – αντενδείξεις, όσο και τα πλεονεκτήματα  – μειονεκτήματα. Συνεπώς η επιλογή της μεθόδου προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή και μετά από συζήτηση με τον ειδικό χειρουργό.

Αιμοροιδες θεραπεία

1) Αιμορροΐδες θεραπεία με απολίνωση των αιμορροιδικων αγγειων με τη χρήση υπερήχων

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD ή HAL) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροιδων. Στην πράξη είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, δηλαδή αφορά αιμορροΐδες 1-4ου βαθμού. Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται μέσω υπερήχου τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων τα οποία απολινώνονται (ράβονται) εσωτερικά με απορροφήσιμα ράμματα (εξαφανίζονται εντός 30 ημερών) και διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται. Εφόσον διακόπτεται η αιμάτωση των αιμορροιδων σταματάει άμεσα η αιμορραγία, εάν ταυτόχρονα εξέρχονται από τον πρωκτό (πρόπτωση) γίνεται και αιμορροϊδοπηξία δηλαδή ανάρτηση (τοποθέτηση) με τη χρήση ραμμάτων στην φυσιολογική τους θέση.

Η εγχείρηση αυτή δεν απαιτεί καμία τομή και είναι η πλέον ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αφήνει ακέραιο τον σφιγκτήρα και το έντερο, συνεπώς επιπλοκές που έστω και σπάνια έχουμε με τις άλλες μεθόδους (στένωση, ακράτεια, αιμορραγία κλπ) αποφεύγονται με αυτή τη μέθοδο. Τα πολύ καλά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την απουσία μετεγχειρητικού πόνου και επιπλοκών κάνει τη μέθοδο των υπερήχων την καλύτερη επιλογή για τη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροιδων. 


Αιμοροιδες θεραπεία υπερηχο

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟ

Εμβαθύνοντας λίγο στις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου των υπερήχων (THD  HAL) αυτό που την κάνει να πλεονεκτεί έναντι των υπολοίπων είναι ότι πρόκειται για δυναμική μέθοδο που γίνεται υπό συνεχή παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται σταδιακά πρόκειται στην ουσία για πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με ράμματα όπου ο χειρουργός ανά πάσα στιγμή έχει τον πλήρη έλεγχο και μπορεί να αναστρέψει αν χρειαστεί την διαδικασία αφαιρώντας κάποιο ράμμα. 

Τα νεότερα μηχανήματα υπερήχων για αιμορροΐδες όπως το ασύρματο (Trilogy) δεν διαφέρουν σε σχέση με τα ενσύρματα, απλώς δεν έχουν καλώδιο είναι όμως αρκετά ογκώδη, οπότε είναι καθαρά θέμα προτίμησης του χειρουργού. Προσωπικά επειδή χειρουργώ και άλλες πιο σοβαρές και δύσκολες παθήσεις της περιοχής το πρωκτοσκόπιο της THD έχει πιο σωστό ανατομικό σχήμα από αυτό του Trilogy και επιτρέπει καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή του πρωκτού με λιγότερη καταπόνηση του σφιγκτήρα.

Ένα νέο σύστημα υπερήχων έρχεται να προστεθεί στην αντιμετώπιση των αιμορροιδων, πρόκειται για το Angiodin-Procto. Το νέο σύστημα έχει τον πλέον ευαίσθητο αισθητήρα, καλύτερη πηγή φωτισμού και μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης και του βάθους της αιμορροιδας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Το Angiodin-Procto χρησιμοποιείται ήδη για την θεραπεία των αιμορροιδων στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ που  διευθύνει ο Δρ. Ιωάννης Μπολάνης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αιμοροιδες θεραπεία Angiodin_procto

Angiodin_procto

2) Αιμορροΐδες θεραπεία με τη μέθοδο εκτομής Longo

Οι υπόλοιπες τεχνικές είναι αυτό που λέμε “μια και έξω” δηλαδή εν προκειμένω στην μέθοδο Longo μόλις ο χειρουργός πυροδοτήσει το μηχάνημα δεν υπάρχει επιστροφή ότι κόπηκε δεν αποκαθίσταται και φυσικά την στιγμή της πυροδότησης δεν βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει επειδή παρεμβάλλεται η συσκευή. Αντίστοιχα, με την κλασική μέθοδο (Milligan-Morgan) μόλις κόψουμε είτε με το κλασικό ψαλίδι είτε με το πιο μοντέρνο ψαλίδι υπερήχων δεν γίνεται να διορθώσουμε τυχόν λάθος (πχ αν αφαιρέσουμε μεγάλο τμήμα υπάρχει ο κίνδυνος στένωσης ή κάκωσης του σφιγκτήρα). Η λεπτομέρεια της μεθόδου των υπερήχων για τις αιμοροιδες αντικατοπτρίζεται και στο βαθμό δυσκολίας που έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά και στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που διαρκεί η επέμβαση (30-45’).

3) Αιμοροιδες θεραπεία με λέιζερ μέθοδος HeLP

Μια άλλη μέθοδος με χρήση υπερήχου και λέιζερ είναι η μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure). Πραγματοποιείται με τη χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχου. Μετά τον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών εφαρμόζεται ειδικό πρωτόκολλο laser που διακόπτει τη ροή αίματος στη αιμορροϊδική αρτηρία και προκαλεί σύσφιξη του βλεννογόνου του εντέρου που πάσχει από πρόπτωση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη όπως και η μέθοδοι THD ή HAL όμως φαίνεται να έχει πιο πτωχά αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις και συνήθως προτείνεται σε ήπια περιστατικά 2ου και αρχικά 3ου βαθμού.

Τέλος μια άλλη σημαντική παράμετρος που όμως ενδιαφέρει εμάς που χειρουργούμε την περιοχή αυτή για κακοήθεις νόσους (διότι δυστυχώς οι μη εξειδικευμένοι χειρουργοί απλώς κάνουν μια παρά φύση έδρα και λύνουν το πρόβλημα τους) είναι ότι με τη μέθοδο Longo επειδή αφήνει μόνιμα μεταλλικά κλιπς στην περιοχή ίσως να στερήσει τη δυνατότητα αν μελλοντικά αναπτυχθεί κάποιος όγκος να μπορέσουμε να επανασυνδέσουμε το έντερο με αναστομωτηρα. Μπορει να στερησεί δηλαδή στον ασθενή με καρκίνο στην περιοχη των αιμορροιδων, το να γλιτώσει μια μόνιμη παρά φύση έδρα. Δυστυχώς ελάχιστοι το αναφέρουν διότι αφορά μόνο όσους εξειδικευόμαστε σε αυτές τις παθήσεις.

Αιμορροΐδες θεραπεία Trilogy

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Trilogy

Αιμορροΐδες θεραπεία THD

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ THD

4) Αιμορροΐδες θεραπεία με τη μέθοδο εκτομής Milligan-Morgan

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (αιμοροιδες 4ου βαθμού) που συνυπάρχει ίνωση και δεν μπορούν να επανέλθουν στην φυσιολογική τους θέση είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan. Η εγχείρηση αυτή αφήνει τραυματική επιφάνεια και προκαλεί κάποιου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο για ένα διάστημα 5-7 ημερών. Η παραλλαγή της κατά Ferguson μειώνει την έκταση της τραυματικής επιφάνειας, επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον πόνο. Είναι η επέμβαση που παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης ειδικά στις αιμορροιδες 4ου βαθμού με ίνωση

5) Αιμορροΐδες θεραπεία με τη μέθοδο της έσω πλάγιας σφιγκτηροτομής

Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερτονίας του σφιγκτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή παράλληλα με την επέμβαση των αιμορροιδων που προσφέρει σημαντική βελτίωση.

6) Αιμορροιδες και διαστολή του δακτυλίου

Οφείλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μια παλαιά θεραπεία για τις αιμορροιδες και τη ραγάδα δακτυλίου. Η διαστολή του δακτυλίου για αιμορροΐδες (μέθοδος Peter Lord) πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων ειδικά του έσω με αποτέλεσμα τραυματική ακράτεια αερίων και κοπράνων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Διαστολή δακτυλίου πρέπει να γίνετε ελεγχόμενα με μπαλόνι και μέχρι 4εκ, αλλά προτιμάται σαν θεραπεία σε άλλες παθήσεις όπως στενώσεις του πρωκτού μετά από επεμβάσεις ή ακτινοβολία καθώς υπάρχουν πολύ ανώτερες σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θεραπείες για τις αιμοροιδες όπως περιγράψαμε.

Ο σκοπός των μέτρων (συντηρητικών και χειρουργικών) είναι η μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων και των σημείων της αιμορροϊδικής νόσου και η ταχεία επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Στην παρουσία υπόπτων σημείων και συμπτωμάτων, επισκεπτόμαστε αμέσως τον ειδικό ιατρό (υπάρχουν πλέον ειδικευμένοι χειρουργοί εντέρου που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους). Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά να διαγνωστεί και να λυθεί το πρόβλημα, όχι μόνο της αιμορροϊδικής, αλλά και κάθε άλλης νόσου του γαστρεντερικού. Όσον αφορά τις επιπλεγμένες και δύσκολες περιπτώσεις αιμορροιδων εκεί πρέπει οπωσδήποτε να αναζητάμε εξειδικευμένους χειρουργούς εντέρου και όχι απλά γενικούς χειρουργούς.

Αιμορροΐδες θεραπεία συμπεράσματα

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, trilogy) αποτελεί τη νεότερη θεραπεία της νόσου και εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροιδων.

Στην πράξη είναι η μονή μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, από τον 1ο έως και τον 4ο βαθμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για πλαστική (lifting) του πρωκτού που τον επαναφέρει στην φυσιολογική του κατάσταση.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

1) Ελάχιστος πόνος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές

2) Σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών

3) Δυναμική διόρθωση του προβλήματος ανάλογα με το μέγεθος κάθε αιμορροιδας

4) Σεβασμό στην ανατομία της περιοχής (χρήση απορροφησιμων ραμμάτων)

5) Δυνατότητα να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες καθώς και σε άτομα με ακράτεια

6) Δεν δημιουργεί πρόβλημα σε μελλοντικές επεμβάσεις στην περιοχή

7) Προλαμβάνει μελλοντικές υποτροπές καθώς αντιμετωπίζει τόσο τις κύριες όσο και τις δευτερεύουσες αιμορροιδες

8) Μπορεί να διορθώσει προβλήματα και επιπλοκές προηγούμενων επεμβάσεων στις αιμορροιδες

9) Αντιμετωπίζει τόσο την αιμορραγία όσο και την πρόπτωση των αιμορροιδων

10) Δεν επηρεάζει το σφιγκτήρα, ούτε δημιουργεί στένωση του πρωκτού

Αιμοροιδες θεραπεία – Φωτογραφιες περιστατικων

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΧΟΥ

Περιστατικό 1: Γυναίκα ασθενής 60 ετών υποβλήθηκε αλλαχού σε επέμβαση με λέιζερ (Help) και ράμματα για αιμορροΐδες 3-4ου βαθμού. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν επίπονη και χωρίς να υπάρχει βελτίωση ακόμα και 5 μήνες αργότερα. Οι αιμοροιδες αν και μειώθηκαν αρχικά σε μέγεθος γρήγορα υποτροπίασαν ενώ η πρόπτωση του εντέρου δεν είχε διορθωθεί. Τα ράμματα που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ήταν μη απορροφήσιμα μεταξωτά Νο 0 τα οποία είχαν διαπυηθεί (μολυνθεί) και τα οποία είναι ακατάλληλα για τη χρήση αυτή. Υποβλήθηκε σε επέμβαση THD (υπέρηχο) για τις αιμοροιδες με ράμματα απορροφήσιμα Vicryl 2-0 αφού πρώτα αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα ράμματα, και έγινε ταυτόχρονα και διόρθωση της πρόπτωσης. Η ασθενής νοσηλεύτηκε για λιγότερο από 24ωρες και ανάρρωσε εντός 10 ημερών σε σχέση με την πολύμηνη αποθεραπεία της προηγούμενης επέμβασης.

Περιστατικό 2: Άνδρας ασθενής 35 ετών υποβλήθηκε σε επέμβαση Longo για αιμορροΐδες 3ου βαθμού αλλαχού. Μετά την επέμβαση συνέχισε να υπάρχει μια ευμεγέθης αιμορροιδα και επιπλέον εμφάνισε αποφρακτική δυσκοιλιότητα λόγω του ότι η αιμορροιδα εμπόδιζε την έξοδο των κοπράνων. Ο ασθενής προσήλθε κυρίως για το πρόβλημα της απόφραξης το οποίο δεν το είχε πριν την επέμβαση Longo. Έγινε κολονοσκόπηση που ανέδειξε ότι πράγματι η αιτια ήταν η αιμορροιδα η οποια λόγω αστοχιας της επέμβασης (έγινε συρραφή με τα μεταλλικά κλιπς της Longo χωρίς όμως να κοπεί)  λειτουργούσε ως βαλβίδα. Η επιδιόρθωση του προβλήματος περιελάμβανε την αφαίρεση του βλεννογόνου με τα μεταλλικά κλιπς και την συρραφή του με απορροφήσιμα ράμματα και στη συνέχεια τη διενέργεια THD (υπέρηχο) για τις αιμοροιδες.

Περιστατικό 3: Άνδρας ασθενής 48 ετών υποβλήθηκε αλλαχού σε επέμβαση διαστολής (Peter Lord) δυο φορές για αιμοροιδες 3ου βαθμού. Όπως ήταν αναμενόμενο αν και μειώθηκε το πρόβλημα της αιμορραγίας των αιμορροιδων, υπέστη ρήξη του σφιγκτήρα κατά την 6η ώρα χωρίς να διορθωθεί η πρόπτωση των αιμορροιδων και επιπλέον εμφάνισε μικρή ακράτεια στην πίεση. Προσήλθε προς επίλυση του προβλήματος των αιμορροιδων έχοντας το φόβο μήπως εμφανίσει επιδείνωση της ακράτειας. Στις περιπτώσεις αυτές οποιαδήποτε επέμβαση αφαίρεσης των αιμορροιδων αντενδείκνυται διότι επιδεινώνει την ακράτεια. Έγινε διόρθωση των αιμορροιδων με τη χρήση υπερήχου με ταυτόχρονη διατήρηση του βλεννογόνου από την 5η-7η ώρα ώστε να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του σφιγκτήρα.

Συνεπώς ακόμα και οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των αιμορροιδων σε μη έμπειρα χέρια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο χειρουργό εντέρου για τη σωστή επίλυση τους.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ Αιμορροιδες ΠΡΙΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ Αιμορροιδες ΜΕΤΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ Αιμορροιδες ΘΡΟΜΒΩΣΗ