Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός

Διευθυντής χειρουργικής κλινικής παθήσεων εντέρου και πρωκτού – Iατρικό κέντρο Αθηνών

Αιμορροΐδες συμπτώματα θεραπεία

Αρχική σελίδα -> Αιμορροΐδες -> Αιμορροΐδες συμπτώματα θεραπεία

Αιμορροΐδες συμπτώματα θεραπεία πρόληψη και στάδια της νόσου

Πίνακας περιεχομένων.

Nέα μέθοδος αιμορροϊδοπλαστικής με λέιζερ LHP για αιμορροΐδες 1-2 βαθμού και LHP-RAR (κανονική πλαστική με απορροφήσιμα ράμματα) για αιμορροΐδες 3-4 βαθμού. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν χωρίς γενική αναισθησία ή νοσηλεία. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε όλες τις τεχνικές, παλιές και νέες (laser, υπέρηχο, κλπ) για αιμορροΐδες και πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και τις επιπλοκές της επέμβασης. Μεταφερθείτε άμεσα στη νέα θεραπεία

Τι είναι αιμορροΐδες, ορισμός, αιτιολογία, θεωρίες.

Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες είναι ένα σύνολο αρτηριών και φλεβών που βρίσκονται στον πρωκτό και αποτελούν φυσιολογικές δομές του εντέρου μας. Οι αιμορροΐδες βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργιά του εντέρου και την εγκράτεια.

Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες που βρίσκονται έξω από τον σφιγκτήρα (πρωκτό) και οι εσωτερικές αιμορροΐδες που βρίσκονται εσωτερικά του σφιγκτήρα.

 • Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται έξω από τον πρωκτο. Δεν είναι ορατές εκτός και αν διογκωθούν ή θρομβωθούν.
 • Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στο έντερο και συμμετέχουν στο μηχανισμό της εγκράτειας. Η αιμορροϊδική νόσος κάνει την εμφάνισή της όταν ο ιστός που στηρίζει τις εσωτερικές αιμορροΐδες,
  • χαλαρώσει (μηχανικοί παράγοντες)
  • όταν διαταραχθεί η αιματική ροή στην περιοχή (αιμοδυναμικοί παράγοντες)

Τι συμπτώματα προκαλούν οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται με τα εξής συμπτώματα:

 1. Αιμορραγίααίμα στα κόπρανα: Η απώλεια αίματος συνήθως γίνεται προς το τέλος της κένωσης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αιμορραγία αυτόματα, χωρίς κένωση. Το αίμα έχει συνήθως ζωηρό κόκκινο χρώμα και επικαλύπτει τα κόπρανα, το βλέπουμε επίσης στη λεκάνη και το χαρτί. Εάν το αίμα είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα και έχει σκούρο χρώμα τότε πιθανότατα δεν προέρχεται από τις αιμορροΐδες. Η απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.
 2. Πρόπτωση: Όταν οι εσωτερικές αιμορροΐδες αυξηθούν σε μέγεθος και εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό μετά την κένωση αυτό ονομάζεται πρόπτωση. Με βάση τον βαθμό της πρόπτωσης γίνεται και η κατάταξη των αιμορροΐδων, δείτε παρακάτω. Η διόγκωση των αιμορροΐδων προκαλεί αίσθημα βάρους, πίεσης, ατελούς αφόδευσης και τεινεσμό.
 3. ΕκκρίσειςΚνησμός: Οι αιμορροΐδες παράγουν βλεννώδεις εκκρίσεις που προκαλούν ερεθισμό του πρωκτού και κνησμό. Συχνά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς ο κνησμός μας αναγκάζει να τρίβουμε την περιοχή με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς που αυξάνουν την φαγούρα.
 4. Πόνος: Οι εσωτερικές αιμορροΐδες κατά κανόνα δεν προκαλούν πόνο. Η ύπαρξη πόνου στην περιοχή του πρωκτού συνήθως οφείλεται σε θρομβωμένη εξωτερική αιμορροΐδα, ραγάδα πρωκτού, περιεδρικό απόστημα ή σπανίως σε κάποιο όγκο του πρωκτού που μπορεί να διηθεί τα νεύρα της περιοχής.
Εσωτερικές αιμορροΐδες πρόπτωση
Εσωτερικές αιμορροΐδες πρόπτωση

Θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας

Η θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας προκαλεί σημαντικό πόνο που διαρκεί όλο το 24ωρο. Υπάρχει ψηλαφητή σκληρή μάζα στην είσοδο του πρωκτού που προκαλεί πόνο όταν την ακουμπάμε ή καθόμαστε. Αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και υπομονή. Σε λίγες μέρες ο θρόμβος απορροφάται μόνος του και υποχωρούν τα συμπτώματα.

Σε ασθενείς με πολύ έντονο πόνο, γίνεται είτε εκτομή της θρομβωμένης αιμορροΐδας, είτε διάνοιξη και αφαίρεση του θρόμβου, με άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας
Θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας

Ταξινόμηση των εσωτερικών αιμορροΐδων (στάδια ή βαθμοί).

Οι αιμορροΐδες κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς (στάδια).

 Αιμορροΐδες στάδια
Αιμορροΐδες στάδια – βαθμοί
 • 1ου βαθμού: αιμορροΐδες με ελαφρά αυξημένο μέγεθος, χωρίς πρόπτωση αλλά με απώλεια αίματος κατά την κένωση.
 • 2ου βαθμού: αιμορροΐδες με πιο αυξημένο μέγεθος από 1ου βαθμού, μικρή πρόπτωση που ανατάσσεται αυτόματα σε λίγα λεπτά, συνυπάρχει απώλεια αίματος κατά την κένωση, επίσης μπορεί να έχουμε εκκρίσεις και κνησμό.
 • 3ου βαθμού: αιμορροΐδες μεγαλύτερες από το 2ο βαθμό με πιο έντονα συμπτώματα και με κύριο χαρακτηριστικό ότι η πρόπτωση δεν ανατάσσεται μόνη της αλλα χρειάζεται να βοηθήσουμε με το χέρι.
 • 4ου βαθμού: αιμορροΐδες μεγαλύτερες από τον 3ο βαθμό και με κύριο χαρακτηριστικό ότι η πρόπτωση δεν ανατάσσεται ούτε με το χέρι. Οι αιμορροΐδες βρίσκονται πλέον μόνιμα έξω.

Η πυροδότηση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων γίνεται κυρίως από διαταραχές της εντερικής λειτουργίας. Η δυσκοιλιότητα και η παραμονή στην τουαλέτα για περισσότερο από 5-10 λεπτά, η διάρροια, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός καθώς και άλλες καταστάσεις μπορούν να επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες.

Είναι βέβαιο ότι η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή, το άγχος, η χρήση οινοπνεύματος και καρυκευμάτων, η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς και κληρονομικοί παράγοντες επιβαρύνουν την κατάσταση των αιμορροΐδων.

Διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου.

Για να τεθεί η διάγνωση των αιμορροΐδων θα πρέπει να τις εξετάσουμε. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και πρωκτοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Σε ασθενείς άνω των 40-45 ετών θα πρέπει να προηγείται κολονοσκόπηση για τον αποκλεισμό άλλων σοβαρών παθήσεων. Γενικά ο γιατρός οφείλει να ελέγξει αν πράγματι η αιτία της αιμορραγίας είναι οι αιμορροΐδες.

ΣΟΣ: Για οποιαδήποτε μεταβολή στις κενώσεις μας – είτε πρόκειται για αίμα, είτε για βλέννη, είτε για εμφάνιση ξαφνικής δυσκοιλιότητας ή ακόμα και διάρροιας – που επιμένουν πέραν μερικών ημερών πρέπει να επισκεφθούμε ειδικό ιατρό και όχι να τα αποδίδουμε πάντα σε αιμορροΐδες. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται και από άλλες παθήσεις καλοήθεις ή κακοήθεις, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn,  πολύποδες, εκκολπωματίτιδα, καρκίνος εντέρου, καρκίνος πρωκτού.

Προληψη και θεραπεία των αιμορροΐδων

 • Πρόληψη αιμορροΐδων με:
  1. την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή (πράσινα λαχανικά, χόρτα, ψύλλιο, προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, κλπ )
  2. τη μείωση των τροφών που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη )
  3. την αύξηση πρόσληψης υγρών
  4. τη σωματική άσκηση (κίνηση)
  5. τη ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση

Οι τεχνικές διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορα τόσο τις ενδείξεις – αντενδείξεις, όσο και τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα. Συνεπώς η επιλογή της μεθόδου προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή και μετά από συζήτηση με τον ειδικό χειρουργό.

Αιμορροΐδες νέες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας με λέιζερ laser ή υπέρηχο

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές νέες τεχνικές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων που ελαχιστοποιούν τον πόνο και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. Το νέας γενιάς λέιζερ και ο υπέρηχος μας βοηθούν να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και του σφιγκτήρα, διορθώνοντας τόσο τις αιμορραγίες όσο και την πρόπτωση και χαλάρωση της περιοχής. Αρκεί μόνο να απευθυνθούμε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

1) Αιμορροΐδες θεραπεία με λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική, μέθοδοι LHP και LHP-RAR

Η αιμορροΐδοπλαστική με λέιζερ LHP αποτελεί τη νεότερη θεραπεία με λέιζερ για τις αιμορροΐδες. Η επέμβαση γίνεται από μια μικρή τομή 1mm στο πρωκτόδερμα από την οποία κατευθύνεται η ίνα του λέιζερ υποβλεννογόνια μέχρι την αιμορροΐδα και την συρρικνώνει. Η μέθοδος χρησιμοποιεί νέας γενιάς λέιζερ με εύκαμπτη οπτική ίνα (ανάλογο με αυτό της αγγειοχειρουργικής), με δυνατότητα να εκπέμπει σε μορφή κώνου και ασφαλές για το έντερο σε αντίθεση με παλαιότερα λέιζερ. Η διαδικασία είναι η πλέον ανώδυνη.

Αιμορροΐδες λέιζερ Laser
Αιμορροΐδες Laser

Συχνά συνδυάζεται με lifting του πρωκτικού βλεννογόνου όταν συνυπάρχει και πρόπτωση με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων LHP-RAR (τεχνική που εξελίξαμε στην κλινική μας). Η ανακούφιση από τις αιμορροΐδες είναι άμεση αλλά το τελικό αποτέλεσμα της μεθόδου γίνεται ορατό σε 30 ημέρες όταν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση τους από το λέιζερ. Η εμπειρία δείχνει ότι έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες μεθόδους με λέιζερ.

Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)
Λέιζερ αιμορροΐδοπλαστική (LHP)

Ο συνδυασμός αιμορροΐδοπλαστικής με λέιζερ LHP + απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών RAR συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δυο μεθόδων και εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα τους. Με τον τρόπο αυτό διορθώνονται ακόμα και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις αιμορροΐδων αλλά και συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ραγάδα, περιεδρικό συρίγγιο κλπ.

Τη μέθοδο την οποία έχουμε εξελίξει μετά από χρόνια εμπειρίας στην χειρουργική των αιμορροΐδων με λέιζερ και υπέρηχο την ονομάζουμε LHP-RAR και θεωρούμε ότι προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις τεχνικές. Η επέμβαση διαρκεί περιπου 20-30′ και μπορει να γινει με τοπικη αναισθησια και εξιτηριο σε λίγες ωρες. Δείτε ένα παράδειγμα.

2) Αιμορροΐδες θεραπεία με λέιζερ και υπέρηχο, μέθοδος Help

Μια αλλη μέθοδος με χρήση υπερήχου και λέιζερ είναι η μέθοδος HeLP (Hemorrhoid Laser Procedure). Πραγματοποιείται με τη χρήση laser υπό την καθοδήγηση υπερήχου. Μετά τον εντοπισμό των αιμορροϊδικών αρτηριών εφαρμόζεται ειδικό πρωτόκολλο laser που διακόπτει τη ροή αίματος στη αιμορροϊδική αρτηρία και προκαλεί σύσφιξη του βλεννογόνου του εντέρου που πάσχει από πρόπτωση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη όμως φαίνεται να έχει πιο πτωχά αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις και συνήθως προτείνεται σε ήπια περιστατικά 2ου και αρχικά 3ου βαθμού.

3) Αιμορροΐδες θεραπεία με ραδιοκύματα μέθοδος Rafaelo

Η μέθοδος Rafaelo θεωρείται παραλλαγή του λέιζερ όπου αντί για οπτική ίνα που εκπέμπει φως χρησιμοποιείται μία ακίδα που εκπέμπει ραδιοκύματα. Σαν μέθοδος είναι λιγότερο διαδεδομένη από το λέιζερ και θεωρείται λίγο παλαιότερη σε σχέση με τα σύγχρονα λέιζερ οπτικής ίνας.

Αιμορροΐδες θεραπεία με ραδιοκύματα μέθοδος Rafaelo
Αιμορροΐδες θεραπεία με ραδιοκύματα μέθοδος Rafaelo

4) Αιμορροΐδες θεραπεία με απολίνωση με τη χρήση υπερήχου

Η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, Τrilogy, Αngiodin-procto) εφαρμόζεται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και πρόπτωσης των αιμορροΐδων. Αν και παλαιότερη από την laser πλαστικη LHP συνεχίζει να είναι από τις καλύτερες επιλογές και μπορεί να συνδυαστεί άριστα με το λέιζερ.

Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται μέσω υπερήχου τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων τα οποία απολινώνονται (ράβονται) με απορροφήσιμα ράμματα. Έτσι διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται. Εφόσον διακόπτεται η αιμάτωση των αιμορροΐδων σταματάει άμεσα η αιμορραγία. Εάν ταυτόχρονα υπάρχει πρόπτωση, αυτή διορθώνεται με αιμορροϊδοπηξία (anal lifting) που κάνει λίφτινγκ ανορθωση στο έντερο, δηλαδή ανάρτηση των αιμορροΐδων με τη χρήση ραμμάτων στην φυσιολογική τους θέση.

Η εγχείρηση αυτή δεν απαιτεί καμία τομή και είναι αρκετά ανώδυνη. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αφήνει ακέραιο τον σφιγκτήρα και το έντερο. Επιπλοκές που έστω και σπάνια έχουμε με τις άλλες μεθόδους (στένωση, ακράτεια, αιμορραγία κλπ) αποφεύγονται με αυτή τη μέθοδο. Αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροΐδων μαζί με το laser LHP.

Τα ασύρματα μηχανήματα υπερήχων για αιμορροΐδες όπως το ασύρματο Trilogy δεν διαφέρουν σε σχέση με τα ενσύρματα. Ολα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και είναι καθαρά θέμα προτίμησης του κάθε χειρουργού. Η επέμβαση διαρκεί 30-45’.

Αιμορροΐδες παλαιότερες μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας

Εμβαθύνοντας λίγο στις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου των υπερήχων και της αιμορροϊδοπλαστικής με λέιζερ LHP αυτό που τις κάνει να πλεονεκτούν έναντι των παλαιότερων μεθόδων, είναι ότι πρόκειται για δυναμικες τεχνικές που γίνονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Αυτό σημαίνει ότι η επέμβαση γίνεται σταδιακά όπου ο χειρουργός ανά πάσα στιγμή έχει τον πλήρη έλεγχο και μπορεί να αναστρέψει αν χρειαστεί την διαδικασία.

5) Περίδεση αιμορροΐδων

Η περίδεση των αιμορροΐδων εφαρμόζεται σε πρώτου και δεύτερου βαθμού αιμορροΐδες. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο όπου με τη χρήση ειδικού πρωκτοσκοπίου τοποθετούνται ελαστικοί δακτύλιοι στη ρίζα της αιμορροΐδας. Με την περίδεση διακόπτεται η αιμάτωση της αιμορροΐδας η οποία ατροφεί. Αν και είναι σχετικά οικονομική και απλή μέθοδος είναι κατάλληλη μόνο για απλές περιπτώσεις και τα αποτελέσματα της δεν είναι καλά όταν υπάρχει πρόπτωση. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει μια σπάνια επιπλοκή σήψης, καθώς και όλες τις πιθανές επιπλοκές που έχουν και υπόλοιπες μέθοδοι πόνο αιμορραγία και λοιπά

6) Μέθοδο εκτομής Longo

Οι υπόλοιπες τεχνικές είναι αυτό που λέμε “μη αναστρέψιμες“. Στη μέθοδο Longo μόλις ο χειρουργός πυροδοτήσει το μηχάνημα το οποίο κόβει και ταυτόχρονα ράβει τις αιμορροΐδες δεν υπάρχει επιστροφή. Ότι αφαιρέθηκε δεν αποκαθίσταται και δυστυχως τη στιγμή της πυροδότησης δεν βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει επειδή παρεμβάλλεται η συσκευή.

Αιμορροΐδες μέθοδος Longo
Αιμορροΐδες μέθοδος Longo

Τέλος μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι με τη μέθοδο Longo επειδή αφήνει μόνιμα μεταλλικά κλιπς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μελλοντικά χειρουργεία στην περιοχή. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει χρόνιο πόνο λόγω των κλιπς και να χρειαστεί νέα επέμβαση για την αφαίρεση τους. Πρόκειται πιθανότατα για τη μέθοδο με τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών μαζί με τη Milligan-Morgan αν και γενικά τα ποσοστά επιπλοκών των επεμβάσεων για αιμορροΐδες παραμένουν χαμηλά.

7) Μέθοδος εκτομής Milligan-Morgan

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (αιμορροΐδες 4ου βαθμού) που συνυπάρχει ίνωση και δεν μπορούν να επανέλθουν στην φυσιολογική τους θέση είναι απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροΐδων με την επέμβαση Milligan-Morgan. Η εγχείρηση αυτή αφήνει τραυματική επιφάνεια και προκαλεί πιο έντονο μετεγχειρητικό πόνο για διάστημα αρκετών ημερών. Η παραλλαγή της κατά Ferguson μειώνει την έκταση της τραυματικής επιφάνειας, επιταχύνει την επούλωση και ελαττώνει τον πόνο.

Αφαίρεση αιμορροΐδας με την επέμβαση Milligan-Morgan
Αφαίρεση αιμορροΐδας με την επέμβαση Milligan-Morgan

Είναι η επέμβαση που παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης στις αιμορροΐδες 4ου βαθμού με ίνωση. Μπορεί να γίνει με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων όπως το λέιζερ, το ψαλίδι υπερήχων (Ethicon) που αντικαθιστούν το κλασικό νυστέρι ή ψαλίδι και προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα. Η μέθοδος χρειάζεται προσοχή διότι είναι δύσκολο να διορθώσουμε τυχόν λάθος πχ αν αφαιρέσουμε μεγάλο τμήμα των αιμορροΐδων υπάρχει ο κίνδυνος στένωσης ή κάκωσης του σφιγκτήρα.

8) Έσω πλάγια σφιγκτηροτομή

Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερτονίας του σφιγκτήρα η οποία ενέχεται στην παθογένεια των αιμορροΐδων συνιστάται η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή παράλληλα με την επέμβαση των αιμορροΐδων που προσφέρει σημαντική βελτίωση. Προσοχή, η σφιγκτηροτομή δεν πρέπει να γίνεται ρουτίνα σε κάθε επέμβαση αιμορροΐδων διότι εγκυμονεί τον κίνδυνο ακράτειας όπως αναφέρεται αναλυτικότερα στη θεραπεία της ραγάδας πρωκτού. Τυπικά πρέπει να προηγείται έλεγχος με μανομετρία για την υπερτονία του σφιγκτήρα.

9) Αιμορροΐδες θεραπεία με διαστολή του δακτυλίου με τα χερια (έχει καταργηθεί)

Οφείλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μια παλαιά θεραπεία για τις αιμορροΐδες και τη ραγάδα δακτυλίου. Η διαστολή του δακτυλίου με τα χερια, μέθοδος Peter Lord πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενη ρήξη των σφιγκτήρων με αποτέλεσμα ακράτεια που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Διαστολή δακτυλίου πρέπει να γίνετε ελεγχόμενα με μπαλόνι ή κήρια και μέχρι 4εκ, αλλά προτιμάται σαν θεραπεία σε άλλες παθήσεις όπως στενώσεις του πρωκτού μετά από επεμβάσεις ή ακτινοβολία καθώς υπάρχουν πολύ ανώτερες σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα θεραπείες για τις αιμορροΐδες όπως περιγράψαμε.

Συμπεράσματα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ LHP και η μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων (THD, HAL, trilogy) αποτελούν τις νεότερες θεραπείες της νόσου.

Θεωρούνται οι πιο ασφαλείς μέθοδοι με τις λιγότερες επιπλοκές, είναι ελάχιστα επεμβατικές και έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Εφαρμόζονται τόσο σε περιπτώσεις αιμορραγίας όσο και σε περιπτώσεις που συνυπάρχει πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Είναι ασφαλείς, ανώδυνες και μπορούν να συνδυαστούν εάν χρειάζεται.

Πλεονεκτήματα λέιζερ – υπερήχων

Την τελευταία 5ετία η αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε σχέση με την απολίνωση με υπέρηχο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιμορροϊδική νόσο σε όλα της τα στάδια, από τον 1ο έως και τον 4ο βαθμό. Τα πλεονεκτήματα τους είναι:

 1. Ελάχιστος πόνος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές
 2. Σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών
 3. Δυναμική διόρθωση του προβλήματος ανάλογα με το μέγεθος κάθε αιμορροΐδας
 4. Σεβασμό στην ανατομία της περιοχής (χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων)
 5. Δυνατότητα να εφαρμοστούν σε όλες τις ηλικίες καθώς και σε άτομα με ακράτεια
 6. Δεν δημιουργούν πρόβλημα σε μελλοντικές επεμβάσεις στην περιοχή
 7. Προλαμβάνουν μελλοντικές υποτροπές καθώς αντιμετωπίζουν τόσο τις κύριες όσο και τις δευτερεύουσες αιμορροΐδες
 8. Μπορούν να διορθώσουν προβλήματα και επιπλοκές προηγούμενων επεμβάσεων στις αιμορροΐδες
 9. Αντιμετωπίζουν τόσο την αιμορραγία όσο και την πρόπτωση των αιμορροΐδων
 10. Δεν επηρεάζουν το σφιγκτήρα, ούτε δημιουργούν στένωση του πρωκτού