Ακράτεια κοπράνων κάκωση σφιγκτήρα

Αρχική σελίδα -> Ακράτεια κοπράνων κάκωση σφιγκτήρα

Ακράτεια κοπράνων λόγω κάκωσης σφιγκτήρα νέες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης

Ακράτεια κοπράνων λόγω κάκωσης σφιγκτήρα , υπάρχουν τεχνικές χειρουργικής αποκατάστασης του σφιγκτήρα με εξαιρετικά αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι σύγχρονες επεμβάσεις αποκατάστασης που εφαρμόζουμε ανακατασκευάζουν όλους τους μύες της περιοχής και δεν χρειάζεται προσωρινή πάρα φύση έδρα – κολοστομία.

Πρέπει να αναζητήσουμε την ιατρική συμβουλή όσο το δυνατόν νωρίτερα (<6 μήνες) ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις κακώσεις του σφιγκτήρα. Η άμεση επέμβαση από ειδικό χειρουργό μπορεί να επιτύχει πλήρη αποκατάσταση.

Ακόμα και στα παραμελημένα περιστατικά (>6 μήνες) που έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την κάκωση η βελτίωση είναι πολύ σημαντική μετά από μια σωστή επέμβαση. Δεν θα πρέπει να γίνονται άσκοπες παρεμβάσεις στην περιοχή από μη ειδικούς καθώς χειροτερεύουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων είναι μια πάθηση ταμπού, αλλά όχι τόσο σπάνια όσο πιστεύουμε. Η πραγματική συχνότητα του προβλήματος είναι υποτιμημένη καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν απευθύνονται σε κάποιο ειδικό ιατρό αλλά αποκρύπτουν το πρόβλημα τους.

Η ακράτεια κοπράνων είναι συχνότερη στις γυναίκες και οφείλεται συνήθως στους φυσιολογικούς τοκετούς (κάκωση κατά την γέννα) και στην εξασθένηση του σφιγκτήρα με την ηλικία. Η ακράτεια μπορεί να είναι ήπια μονό στα αέρια έως βαρεία και στα στερεά κόπρανα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα αίτια ακράτειας κοπράνων όπως επεμβάσεις στην περιοχή, για παράδειγμα περιεδρικά συρίγγια, αποστήματα, όγκοι, αιμορροΐδες κλπ. ή νευρολογικές παθήσεις. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος περιλαμβάνει:

 • εξειδικευμένες εξετάσεις
  • ο υπέρηχος του σφιγκτήρα (ενδοσκοπικός υπέρηχος),
  • η μανομετρία,
  • το αφοδευογράφημα (απλό ή με μαγνητική τομογραφία)
 • αλλά και θεραπείες συντηρητικές
  • ειδική διατροφή,
  • βιοανάδραση,
  • φάρμακα
 • ή/και χειρουργικές επεμβάσεις
  • αποκατάσταση του σφιγκτήρα,
  • διόρθωση πρόπτωσης ή ορθοκήλης
  • τεχνικές διόγκωσης του σφιγκτήρα,
  • φυσικό ή τεχνητό νεοσφιγκτήρα κλπ.

Κακώση σφιγκτήρα

Η κακώση του σφιγκτήρα είναι συχνότερη στις γυναίκες και οφείλεται συνήθως στον φυσιολογικό τοκετό και τη διενέργεια περινεοτομής. Σπανιότερα είναι αποτέλεσμα επεμβάσεων για αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού ή πρωκτικά συρίγγια. Οι τραυματισμοί του σφιγκτήρα πρέπει να διαγιγνώσκονται άμεσα και να αντιμετωπίζονται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς εντέρου – πρωκτού και μετά από ένα ειδικό πλήρη έλεγχο. Οι ειδικές εξετάσεις που χρειάζονται, πέρα από την κλινική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση, είναι μαγνητική τομογραφία ή ενδοσκοπικός υπέρηχος της περιοχής και ανάλογα με το περιστατικό μανομετρία, αφοδευόγραμμα, χρόνος διάβασης εντέρου κλπ

Βαθμοί ρήξης περινέου

Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων 1-2
Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων 1ου-2ου βαθμού
Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων 3-4
Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων 3ου-4ου βαθμού
 • 1ος βαθμός: τραυματισμός στο δέρμα περινέου και/ή κόλπο
 • 2ος βαθμός: τραυματισμός μυών περινέου χωρίς τον σφιγκτήρα
 • 3ος βαθμός: τραυματισμός μυών περινέου και του σφιγκτήρα
 • 4ος βαθμός: τραυματισμός μυών περινέου, σφιγκτήρα και ορθοπρωκτού

Όπως είναι αναμενόμενο οι 3ου και 4ου βαθμού ρήξεις παρουσιάζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ακράτειας αλλά και τη μεγαλύτερη δυσκολία στην αποκατάσταση.

Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων
Κάκωση σφιγκτήρα ακράτεια κοπράνων

Κάκωση σφιγκτήρα 4ου βαθμού σε γυναίκα μετά από τοκετό

Γυναίκα ασθενής 28 ετών με ακράτεια κοπράνων λόγω διατομής περινέου μετά από τοκετό. Πρόκειται για 4ου βαθμού ρήξη (ολική, πρόκειται για τη βαρύτερη μορφή) η οποία εγκαταστάθηκε 1-2 μήνες μετά τον τοκετό και η ασθενής εμφάνιζε πλήρη ακράτεια κοπράνων. Ο κόλπος έχει ενοποιηθεί με τον πρωκτό. Έγινε αποκατάσταση της κάκωσης του σφιγκτήρα εντος 6 μηνών. Η αποκατάσταση της ανατομίας του περινέου περιελάμβανε:

 1. Συρραφή κόλπου
 2. Συρραφή βλεννογόνου πρωκτού
 3. Συρραφή ανέλκτηρα μυ
 4. Συρραφή έσω σφιγκτήρα
 5. Συρραφή έξω σφιγκτήρα
 6. Συρραφή εγκάρσιου του περινέου μυ
 7. Συρραφή δέρματος περινέου

Η ασθενής 4 χρονιά μετά δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα ακράτειας και έχει κάνει άλλους δυο τοκετούς με καισαρική.

Ακράτεια κοπράνων – Ρήξη περινέου 4ου βαθμού

Πλήρης διατομή σφιγκτήρα 3ου βαθμού μετά φυσιολογικό τοκετό

Γυναίκα ασθενής 40 ετών με μέτρια προς σοβαρή ακράτεια κοπράνων λόγω πλήρους διατομής του σφιγκτήρα πριν 3 χρόνια λόγω φυσιολογικού τοκετού. Στην αρχή του βίντεο φαινεται ο πρωκτός που παραμένει ανοικτός καθώς έχει κοπεί πλήρως ο σφιγκτήρας. Έγινε αποκατάσταση των μυών του περινέου και του σφιγκτήρα με απορροφήσιμα ράμματα.

Η αποκατάσταση του σφιγκτήρα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό μετά την κάκωση γιατί διαφορετικά ο μυς ατροφεί λόγω αδράνειας. Η ασθενής αν και ζει στο εξωτερικό και είχε επισκεφθεί ειδικό κέντρο για αυτές τις περιπτώσεις, δεν είχε διαγνωσθεί σωστά το πρόβλημα της εδώ και δυο χρόνια με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αποκατάσταση της. Αμεσως μετά την επέμβαση είχε ήδη αρχίσει η βελτίωση της ακράτειας, ενω στους 6 μηνες η βελτιωση ηταν θεαματικη και συνεχιζεται.

Αποκατάσταση κομμένου σφιγκτήρα – ακράτεια κοπράνων 2019

Η ασθενης 6 μηνες μετα το χειρουργειο εμφανιζει θεαματικη βελτιωση στον ελεγχο των κενωσεων.

Δείτε τα βίντεο.