Βιογραφικό – Ιωάννης Μπολάνης – Χειρουργός εντέρου πρωκτού

Αρχική σελίδα -> Βιογραφικό – Ιωάννης Μπολάνης – Χειρουργός εντέρου πρωκτού

Χειρουργική κλινική εντέρου πρωκτού

Ιωάννης Μπολάνης 

Χειρουργός

Εξειδικευθείς στις παθήσεις εντέρου και πρωκτού

Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός
Ιωάννης Μπολάνης χειρουργός εντέρου – πρωκτολόγος

Γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά της Κρήτης, όπου και τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Συνέχισε με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Ηράκλειο Κρήτης στην Ιατρική Σχολή. Εκπλήρωσε την Υπηρεσία υπαίθρου και τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις και στη  συνέχεια ξεκίνησε την ειδίκευση του στη Γενική Χειρουργική στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.

Η εκπαίδευση του ως Γενικού Χειρουργού έγινε στο Ά Χειρουργικό τμήμα & Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων όπου συμμετείχε τόσο στο Χειρουργικό όσο και στο Μεταμοσχεύτικο πρόγραμμα της Κλινικής. Ειδικά αντικείμενα εκτός από τις Μεταμοσχεύσεις έχει επίσης τα εξής:  Χειρουργική λεπτού –  παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού, Χειρουργική Παχυσαρκίας – Στομάχου, Λαπαροσκοπική χειρουργική και Χειρουργική των Φλεγμονωδών (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn) και Κινητικών (δυσκοιλιότητα, ακράτεια) παθήσεων του εντέρου καθώς και της χειρουργικής του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού

Λόγω του ενδιαφέροντος του για τις νεότερες χειρουργικές μεθόδους και τη νέα τεχνολογία έχει εξειδικευθεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του στομάχου, της παχυσαρκίας, του παχέος εντέρου και των συμπαγών οργάνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει σε πειραματικό επίπεδο επεμβάσεις ενδοσκοπικής χειρουργικής χωρίς τομές (N.O.T.E.S) στο Στρασβούργο (Γαλλία) και έχει εκπαιδευτεί στην ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή & παραθυρεοειδεκτομή (MIVAT/MIVAP) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πίζας (Ιταλία).

Επίσης κατέχει την πιστοποίηση για την προχωρημένη Λαπαροσκοπική χειρουργική (IRCAD, Diplome D’ Universite De Chirurgie Laparoscopique France), καθώς και πιστοποίηση για την θεραπεία των αιμορροΐδων με τη νεότερη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο των υπερήχων (THD). Έχει μετεκπαιδευθεί σε κέντρα της Γαλλίας (Στρασβούργο), Γερμανίας (Αμβούργο), και Ιταλίας (Πίζα).

Το 2007 τιμήθηκε με υποτροφία από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία. Συνοπτικά το επιστημονικό του έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
32 Μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, 46 Ελληνικά συνέδρια, 19 Διεθνή συνέδρια, 52 Ανακοινώσεις  σε Ελληνικά συνέδρια, 10 Ανακοινώσεις  σε Διεθνή συνέδρια, 17 Δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά, 14 Δημοσιεύσεις σε Ξενόγλωσσα περιοδικά, 1 συμμετοχή σε προεδρείο συνεδρίου και  1 συμμετοχή σε συγγραφή βιβλίου.

Είναι reviewer του περιοδικού World Journal of Surgical Oncology σε θέματα χειρουργικής του εντέρου.

Είναι μέλος των GMC (Ιατρικός σύλλογος Αγγλίας), ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, INTERNATIONAL FEDERATION FOR THE SURGERY OF OBESITY (IFSO), ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, EUROPEAN ASSOCIATION FOR TRANSLUMINAL SURGERY (EATS).

Πέραν των επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής, είναι από τους ελάχιστους εξειδικευμένους χειρουργούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού για όγκους μέχρι 1 εκατοστό από το σφιγκτήρα με την τεχνική της διασφικτηριακής εκτομής χωρίς να γίνεται μόνιμη κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Εφάρμοσε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και από τους πρώτους διεθνώς τη μέθοδο της διασφικτηριακής εκτομής με pull-through delayed anastomosis με την οποία αποφεύγεται τόσο η μόνιμη όσο και η προσωρινή παρά φύση έδρα στον καρκίνο του ορθού. Η μέθοδος έχει δημοσιευθεί στην Αγγλική γλώσσα από το περιοδικό της Ελληνικής χειρουργικής εταιρείας και είναι από τις πρώτες δημοσιεύσεις διεθνώς για την τεχνική αυτή.

Ο ιατρός Ιωάννης Μπολάνης είναι Χειρουργός Διευθυντής της  Κλινικής   Γενικής & Λαπαροσκοπικής  Χειρουργικής και Χειρουργικής Γαστρεντερικού (Πεπτικού) του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Ioannis Bolanis on ResearchGate

Κλινική Παθήσεων Εντέρου και Πρωκτού
Κλινική Παθήσεων Εντέρου και Πρωκτού

Κλινική Παθήσεων Εντέρου και Πρωκτού

Η Κλινική Γενικής και Λαπαροσκοπικής χειρουργικής των παθήσεων του εντέρου και του πρωκτού δημιουργήθηκε για να προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα (λεπτό – παχύ έντερο και πρωκτός).

Ορισμένες από τις ειδικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι:

-Η αποφυγή της μονιμης παρά φύση έδρας (κολοστομία ή σακουλάκι) στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου – ορθού πολύ κοντά στο σφιγκτήρα (έως 1-2εκ). Αναπτύξαμε από τους πρώτους διεθνώς τη μέθοδο που αποφεύγεται ακόμα και η προσωρινή πάρα φύση έδρα με την τεχνικη pull-through.

– Επίσης γίνονται εξειδικευμένες επεμβάσεις όπως ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου και αντικατάσταση με λεπτό έντερο μέθοδος j-pouch για Ελκώδη κολίτιδα ή Οικογενή πολυποδίαση. Ανακατασκευή σφιγκτήρα μετά από κακώσεις ή τραυματισμούς για ακράτεια κοπράνων.

– Επιπλέον στην κλινική εφαρμόζονται όλες οι νέες μέθοδοι θεραπείας για αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού, περιεδρικό συρίγγιο, κύστη κόκκυγα, κονδυλώματα και άλλες παθήσεις του πρωκτού.

– Φυσικά καλύπτονται και όλες οι επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής για κήλη, χολή, σκωληκοειδή κλπ.