Ορθοκυστικό συρίγγιο

Αρχική σελίδα -> Περιεδρικό συρίγγιο -> Ορθοκυστικό συρίγγιο

Σπάνια περιστατικά – Χαμηλό ορθοκυστικό συρίγγιο μετά ριζική προστατεκτομή και ακτινοβολία

Ιστορικό

Άνδρας ασθενής 72 ετών  ο οποίος είχε υποβληθεί το 2006 σε επέμβαση ριζικής προστατεκτομης με ανοικτή μέθοδο και στη συνέχεια έλαβε ακτινοβολία στην περιοχή. Αργότερα τον ίδιο χρόνο υπεβλήθη σε δεύτερη επέμβαση δεξιάς νεφρεκτομής.

Τον Αύγουστο του 2019 εμφανίζει αποβολή εντερικού περιεχομένου κατά την ούρηση και ταυτόχρονα ούρων από τον πρωκτό. Η μαγνητική τομογραφία διέγνωσε ευρεία επικοινωνία (συρίγγιο) του ορθού με την ουροδόχο κύστη διαμέτρου 1,2εκ. (μωβ γραμμή), σε απόσταση 3εκ από την είσοδο του πρωκτού (πράσινη γραμμή), δηλαδή 1εκ πάνω από το σφιγκτήρα.

Μαγνητική τομογραφία συρίγγιο του ορθού με την ουροδόχο κύστη
Μαγνητική τομογραφία επικοινωνία (συρίγγιο) του ορθού με την ουροδόχο κύστη διαμέτρου 1,2εκ. (μωβ γραμμή).

Χειρουργική θεραπεία ορθοκυστικού συριγγίου

Το συρίγγιο αυτό λόγω της πολύ δύσκολης θέσης του κοντά στον σφιγκτήρα του πρωκτού και τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και επιπλέον λόγω της προηγηθείσας επέμβασης και ακτινοβολίας, είναι το πλέον δύσκολο στην αντιμετώπιση εντεροκυστικο συρίγγιο.

Η λύση που είχε προταθεί στον ασθενή από άλλους χειρουργούς ήταν η μόνιμη κολοστομία (παρά φύση έδρα). Αυτός ήταν και ο λόγος που απευθύνθηκε στην Κλινική Παθήσεων εντέρου και πρωκτού, όπου μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε την κύστη και το έντερο με μια εξειδικευμένη επέμβαση όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

Η τρύπα του συριγγίου όπως φαίνεται στην κολονοσκόπηση, από την οποία βλέπουμε το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Το άνοιγμα είναι τόσο μεγάλο ώστε να χωράει να περάσει το ενδοσκόπιο από το έντερο μέσα στη κύστη.

Η τρύπα του συριγγίου όπως την βλέπουμε διαπρωκτικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Έχει αφαιρεθεί ήδη ο βλεννογόνος του πρωκτού έως και 1-2εκ πάνω από το συρίγγιο

Η τρύπα του συριγγίου όπως την βλέπουμε διαπρωκτικά

Η τρύπα του συριγγίου όπως την βλέπουμε διαπρωκτικά

Στην φωτογραφία φαίνεται ο καθετήρας εντος της κυστης (μπαλονάκι) μέσα από την τρύπα του συριγγίου.

 Φαίνεται ο καθετήρας (μπαλονάκι) μέσα από την τρύπα του συριγγίου

Φαίνεται ο καθετήρας (μπαλονάκι) μέσα από την τρύπα του συριγγίου

Επιτυχής αποκατάσταση της κύστης (συρραφή) και ανακατασκευή του εντέρου με εξάλειψη του συριγγίου με τεχνική pull-through τύπου Soave.

Τελική εικόνα της επέμβασης pull-through με το νέο έντερο να προεξέχει από τον πρωκτό.

 Τελική εικόνα της επέμβασης pull-through

Τελική εικόνα της επέμβασης pull-through

Αποτελέσματα

Έλεγχος μετά ένα μήνα με μαγνητική τομογραφία και ορθοσκόπηση όπου επιβεβαιώνεται η διόρθωση της επικοινωνίας και εξάλειψη του συριγγίου (πράσινη γραμμή).

 Μαγνητική όπου επιβεβαιώνεται η διόρθωση του συριγγίου (πράσινη γραμμή).

Μαγνητική όπου επιβεβαιώνεται η διόρθωση του συριγγίου (πράσινη γραμμή).

Κλινική Παθήσεων εντέρου και πρωκτού

Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι πολύ εξειδικευμένες και γίνονται σε ελάχιστα κέντρα διεθνώς. Η Κλινική Παθήσεων εντέρου και πρωκτού έρχεται να καλύψει αυτή ακριβώς την ανάγκη εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών για το έντερο και τον πρωκτό στην Ελλάδα.