Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός

Διευθυντής χειρουργικής κλινικής παθήσεων εντέρου και πρωκτού – Iατρικό κέντρο Αθηνών

Διόρθωση διάτρησης του εντέρου μετά από λέιζερ για περιεδρικό συρίγγιο.

Αρχική σελίδα -> Νέες τεχνικές -> Διόρθωση διάτρησης του εντέρου μετά από λέιζερ για περιεδρικό συρίγγιο.
περιεδρικο συριγγιο laser filac

Διάτρηση εντέρου από λέιζερ

Γυναίκα ασθενής 31 ετών η οποία ειχε υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις για περιεδρικό απόστημα και συρίγγιο εκ των οποίων η 1η ήταν απλή διάνοιξη του αποστήματος, η 2η τοποθέτηση seton στο συρίγγιο και η 3η ήταν με λέιζερ από γενικό χειρουργό.

Μετά το τρίτο χειρουργείο η ασθενής παρουσίασε πόνο και φλεγμονή στα γεννητικά όργανα και κυρίως στην περιοχή του αριστερού χείλους του αιδοίου με μεγάλη διόγκωση και αποβολή κοπρανώδους περιεχόμενου. Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε μεγάλη οπή (διάτρηση) στο ορθό διαμέτρου περίπου 3εκ.

Τόσο ο γενικός χειρούργος όπως και άλλοι χειρουργοί πρωκτολόγοι που επισκέφτηκε τις πρότειναν επέμβαση με προσωρινή πάρα φύση έδρα (κολοστομία) εωσότου επουλωθεί η διάτρηση από το λέιζερ.

Θεραπεια της διατρησης χωρις παρα φυση εδρα

Η ασθενης απευθύνθηκε στην κλινική μας όπου της προτείναμε την λύση συνδυαστικής επέμβασης με τοποθέτηση seton και μοσχεύματος για την κάλυψη της διάτρησης.

Μετά την επέμβαση η οποία διήρκεσε περίπου 2 ώρες νοσηλεύτηκε για ένα 24ωρο και εξήλθε την επόμενη μέρα. Η ασθενής βρισκόταν υπό παρακολούθηση μία φορά την εβδομάδα επί ένα μήνα και στη συνέχεια μηνιαίως για τρεις μήνες.

Στο διάστημα αυτό αφαιρέθηκαν τα seton και επουλώθηκε η διάτρηση αποφεύγοντας έτσι την πάρα φύση έδρα καθώς και την ταλαιπωρία και το κόστος δυο μεγάλων επεμβάσεων που αυτή συνεπαγόταν.

Η επεμβάση με λέιζερ για περιεδρικα συρίγγια είναι η πιο σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος όταν γίνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και χρειάζονται πολύ εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές.

Η αντιμετώπιση των επιπλοκών των επεμβάσεων αυτών τις περισσότερες φορές ξεφεύγει από την εξειδίκευση των χειρουργών πρωκτολόγων και χρειάζεται πιο έμπειρους χειρουργούς εντέρου και πρωκτού.

Διαβάστε περισσότερα για τα συρίγγια.