Συνήθως οι ασθενείς με καρκίνο πρωκτού νομίζουν ότι έχουν κάποια αιμορροΐδα και έρχονται στο ιατρείο για να δουν τι συμβαίνει.

Εάν ο ιατρός διαπιστώσει ότι αυτό το ογκίδιο που ψηλαφαεί ο ασθενής είναι κάποια κακοήθεια και όχι αιμορροΐδα απλά πρέπει να πάρει μία μικρή βιοψία και στη συνέχεια να προγραμματίσει τον ασθενή για έλεγχο με μαγνητική και αξονική τομογραφία συν κολονοσκόπηση ώστε να γίνει σταδιοποίηση της νόσου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να αφαιρέσει τον όγκο διότι ο καρκίνος του πρωκτού διηθεί κατά κανόνα το σφιγκτήρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει ακράτεια και επίσης αλλοιώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εικόνες όπως οι παρακάτω που βλέπω στο ιατρείο μου θα πρέπει να αποφεύγονται διότι μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά αντί για καλό στον ασθενή.

Ο καρκίνος του πρωκτού έχει πολύ καλή ανταπόκριση στην ακτινοβολία και την χημειοθεραπεία και συνήθως εξαφανίζεται χωρίς να χρειαστεί επέμβαση.

Γενικά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον κανόνα ότι όταν υπάρχει υποψία για κακοήθεια (καρκίνο) πρώτα γίνεται σταδιοποίηση του ασθενή, πλήρης έλεγχος, εξετάσεις, βιοψία και μετά αποφασίζετε πιο θεραπευτικό πρωτόκολλο θα ακολουθήσουμε σε συνεργασία με τον ογκολόγο.

Σε περίπτωση κακοήθειας (καρκίνου) να απευθύνεστε πάντα σε εξειδικευμένους χειρουργούς και ογκολόγους.

Κατηγορίες: Νέα άρθρα

Ιωάννης Μπολάνης

Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Παθήσεων Εντέρου και Πρωκτού Εφάρμοσε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και από τους πρώτους διεθνώς τη μέθοδο της διασφικτηριακής εκτομής με pull-through delayed anastomosis με την οποία αποφεύγεται τόσο η μόνιμη όσο και η προσωρινή παρά φύση έδρα στον καρκίνο του ορθού.