Χειρουργός – Χειρουργική


Χειρουργός – Χειρουργική

Τι σημαίνει χειρουργός και πως επιλέγουμε τον κατάλληλο χειρουργό.

Χειρουργική είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με επεμβάσεις σε όργανα του ανθρωπινού σώματος με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Σκοπός της χειρουργικής είναι να επιδιορθώσει ή να αφαιρέσει τους παθολογικούς ιστούς ή όργανα και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Χειρουργός είναι ο ειδικός ιατρός που ασκεί την χειρουργική. Ο χειρουργός ανάλογα με το μέρος του σώματος που εξειδικεύεται φέρει και τον ανάλογο τίτλο π.χ ο νευροχειρουργός ασχολείται με τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, ο καρδιοχειρουργός με την καρδιά κ.λ.π.

Ο γενικός χειρουργός έχει ως κύριο αντικείμενο τα όργανα της κοιλιακής χώρας (έντερο, στομάχι, χολή ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα, νεφρά, επινεφρίδια, μήτρα, ωοθήκες), τον θυροειδή και τους παραθυρεοειδείς τον μαστό, τις κήλες, τους κιρσούς κάτω άκρων, δερματικά ογκίδια, σπίλους και άλλα.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ο γενικός χειρουργός έχει την πιο πλούσια γκάμα επεμβάσεων, για το λόγο αυτό έχουν πλέον δημιουργηθεί υποεξειδικεύσεις όπως ο χειρουργός εντέρου (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ορθό, πρωκτός), ο χειρουργός παχυσαρκίας, ο χειρουργός ήπατος χοληφόρων παγκρέατος, ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων, ο χειρουργος μαστού, ο χειρουργος ενδοκρινών κ.λ.π.

Όλα τα παραπάνω υπάγονται στη γενική χειρουργική που αποτελεί το θεμέλιο για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες.

Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ασθενή. Υπάρχει πληθώρα χειρουργών και άφθονη πληροφόρηση από το Internet και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η οποία όμως δεν ειναι πάντα ακριβής. Μερικές πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του ιατρού σας, τι πρέπει να αναζητάτε σε ένα σωστό και καλό χειρουργό;

Υπομονή και κατανόηση: Η επέμβαση ακόμα και η πιο απλή δημιουργεί άγχος και φόβο στον ασθενή, ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να σας εξηγήσει, να λύσει τις απορίες σας και να σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Εξειδίκευση: Η σύγχρονη ιατρική διεθνώς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων έχει επιβάλλει την εξειδίκευση των χειρουργών. Ακόμα και απλές επεμβάσεις όπως πχ αιμορροιδες όταν γίνονται από λιγότερο έμπειρους χειρουργούς μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η μόδα του ιατρού που κάνει τα πάντα έχει ξεπεραστεί. Αναζητάτε λοιπόν εξειδικευμένους χειρουργούς που ασχολούνται με συγκεκριμένα προβλήματα και όχι με οτιδήποτε.

Τεκμηρίωση: Ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να δείξει την δουλειά του όταν του ζητηθεί (πχ φωτογραφίες επεμβάσεων) και να μην είναι μόνο θεωρητικός. Χειρουργοί που είναι ασαφείς, απαξιώνουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ασθενή για το πρόβλημα του ενδέχεται να μην έχουν ανάλογη εμπειρία. Η προβολή στα media και οι τίτλοι δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα του ιατρού.

Ενημέρωση: Ειδικά για τους χειρουργούς θα πρέπει να ενημερώνουν επαρκώς τον ασθενή τόσο για την επέμβαση όσο και για την μετεγχειρητική περίοδο.

Χειρουργός εντέρου: Συχνά τον μπερδεύουμε με τον γαστρεντερολόγο όμως αν και ο χειρουργός μπορεί να κάνει γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση ακόμα και ERCP εφόσον είναι εκπαιδευμένος, ο ρόλος του είναι η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του γαστρεντερικού. Το παθολογικό, διαγνωστικό και ενδοσκοπικό κομμάτι του γαστρεντερικού ανήκει στους γαστρεντερολόγους.