Ιωάννης Μπολάνης Χειρουργός

Διευθυντής χειρουργικής κλινικής παθήσεων εντέρου και πρωκτού – Iατρικό κέντρο Αθηνών

Ραγάδα πρωκτού τέλος στον πόνο με μπότοξ

Αρχική σελίδα -> Νέες τεχνικές -> Ραγάδα πρωκτού τέλος στον πόνο με μπότοξ
Ραγάδα πρωκτού laser botox

Η ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου είναι μια πολύ επώδυνη πληγή στην περιοχή του σφιγκτήρα. Συνήθως δημιουργείται από τραυματισμό κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης κένωσης σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα αλλά μπορεί να προκληθεί και λόγω πολλών διαρροιών. 

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα που αποτελεί το συχνότερο αίτιο για τη ραγάδα δακτυλίου και άλλες παθήσεις όπως φλεγμονώδεις παθήσεις (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα) ή ακτινοβολία στην περιοχή μπορεί να την προκαλέσουν.

Η θεραπεία της πρωκτικής ραγάδας είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Συνήθως χρειάζεται 1-3 μήνες για να επουλωθεί υπό αγωγή. Η θεραπεία της περιλαμβάνει συνδυασμό διατροφής και φαρμάκων για να διορθωθεί η δυσκοιλιότητα, να σταματήσει ο πόνος και να βοηθήσουμε την επούλωση.

Η πιο αποτελεσματική φαρμακευτικη θεραπεία της ραγάδας είναι το γνωστό Botox (μποτοξ) ή το αντίστοιχο Dysport. Αποτελεί την συχνότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία στο εξωτερικό. Μπορεί να μας γλιτώσει από την επέμβαση στο 80% των περιπτώσεων εφόσον την ξεκινήσουμε άμεσα εντός ενός μήνα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεια μπορει να γινει στο ιατρειο ή την κλινικη με τοπικη αναισθησια διαρκει ελαχιστα λεπτα και δεν χρηζει νοσηλειας.